Министър Седларски въвлечен в скандал с изтекъл запис за кадрови рокади

Скандал избухна в петък с изтекъл в YouTube аудиозапис, в който се чува как служебният министър на икономиката Теодор Седларски обсъжда с неизвестни мъж и жена промени в бордовете на държавните дружества ВМЗ и "Ел Би Булгарикум". Освен това се дискутират изчезнали оригинални документи, но от над 4-минутния запис не става ясно какви са те и какво отношение имат към назначенията.

Споменатите имена за назначаване са на Джапаров, Тоцев, Минкова и Николай Андреев.

Любомир Джапаров и Владислав Тоцев бяха в борда на ВМЗ до ноември 2016 г., когато бяха освободени с решение на "Държавната консолидационна компания" (ДКК). Също тогава е отстранен и председателят на управата на млечното предприятие "Ел Би Булгарикум" Николай Андреев. Коментираната Минкова може би е Светлана Минкова-Фахриева, която също преди време е била в борда на "Ел Би Булгарикум", тъй като през цялото време се говори за връщане на предишни ръководители на двете компании.

От Министерството на икономиката излязоха с изявление, че "изнесените днес медийни публикации и тиражиран запис представляват манипулативно внушение, че министър Седларски "кадрува“ в екипа на дружества от Държавната консолидационна компания". Ведомството посочва, че като принципал на ДКК в правомощията на министъра е да прави такива промени. В позицията се допълва още, че "Министерството на икономиката отказва да е заложник на корпоративни интереси".

Записът бе разпространен от медии, считани за близки до политика от ДПС Делян Пеевски само два дни, след като Седларски смени ръководството на ДКК. Старите шефове на своеобразния икономически холдинг бяха отстранени заради съмнителната продажба на Музея на виното, собственост на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки", на "София БТ" АД. Купувачът е част от "Булгартабак холдинг", в който акционерно участие има Пеевски, който се бори за нов мандат в парламента. Извършената през ноември 2016 г. продажба на сградата за 8.6 млн. лв. е станала без разрешението на Министерския съвет.

Според публикация на вестник "Капитал" от април 2015 г. свързвани с Пеевски през офшорни компании млекопроизводители безуспешно са опитвали да правят както местн бизнес с "Ел Би Булгарикум", така и да поемат част от дистрибуцията на продуктите на държавната компания в чужбина, включително и в Япония, където българското предприятие работи от повече от 40 години с "Мейджи".

"Мейджи“ е най-големият чужд партньор на "Ел Би Булгарикум" и продава кисело мляко, брандирано като българско, в Япония, Китай, Сингапур и Тайланд.

Провокираният от контролираните от свързани с Пеевски фирми медии скандал бе използван и от лидера на СДС и кандидат-депутат от Реформаторския блок Божидар Лукарски, който бе министър на икономиката в кабинета "Борисов 2" .

Той разпространи отворено писмо до президента Румен Радев, в което се незабавното отстраняване на Седларски.

"Ако този запис е действителен, това означава безпрецедентен случай на намеса и кадруване от страна на чуждестранна компания в българското държавно дружество “Ел Би Булгарикум”, което е носител на лицензионните правата за използването в производство на уникалната българска бактерия “лактобацилус булгарикус”, пише Лукарски.

Според него в записа става въпрос и за документни нарушения, допуснати от страна на човека, който се готвят да назначат в директорския борд на” Ел Би Булгарикум”, макар в разговора да се споменава само, че липсват оригинални документи, които са минали входяща обработка. Не се разбира обаче какви са тези документи и само доколкото за тях става дума след споменаването на името Минкова може да се предполага, че това е свързано с нея.

Лукарски също разпознава в цитираните имена сменени по негово време шефове от двете дружества и открива зад връщането им "пряко доказателство за очевидната намеса на Българската социалистическа партия в кадровата политика на служебния кабинет и реставрация на кадри, назначени от министъра от правителството “Орешарски” Драгомир Стойнев.

Лукарски твърди, че е сменил тези хора заради лоши финансови резултати и изтъква, че по негово време вноската за лицензионните права, плащана на "Ел Би Булгарикум" от "Мейджи" са били многократно по-висока, отколкото при предишното ръководство

Лукарски смята за "абсолютно недопустимо" да се променя ръководството на ВМЗ-Сопот, тъй като сега заводът постигал лични финансови резултати, назначава нови работници и създава заетост в целия пловдивски регион. По негова информация се планирало подписване на договори с новите шефове на двете компании до 2020 г., което би означавало огромни неустойки при предсрочно отстраняване.

Още по темата
Още от България