Министър Станков награди нахокани от шефа на НСлС следователи, изнесли данни за корупция

Министър Станков награди нахокани от шефа на НСлС следователи, изнесли данни за корупция

Следователите Бойко Атанасов и Георги Йорданов, които изнесоха данни за нередности и корупция в системата на следствието и бяха публично заплашени от шефа на следствието Ангел Александров, в петък бяха наградени от министъра на правосъдието Антон Станков като магистрати на 2004 година.

Това стана благодарение на по-голямата част от 28-те журналисти от столични печатни и електронни медии, отразяващи работата на съдебната система, които гласуваха за тях.

Потулването на едно следствено дело струва 50 000 евро, а 20 000 евро е пускането от арест, заявиха през януари пред в. "Труд" Георги Йорданов и Бойко Атанасов от IV столична териториална следствена служба. Те са сред четиримата следователи, които писаха до ръководството на НСлС и пратиха сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу методите на тогавашния си началник Христо Станчев, заловен на 29 декември м.г. с подкуп от 4 500 евро.

ВСС почти единодушно свали имунитета на Станчев, а комисията по корупция на съвета реши да се занимае с изнесените от Йорданов и Атанасов данни.

През февруари главният прокурор Никола Филчев и заместникът му Христо Манчев се скараха на комисията на ВСС, че се занимава със случая, тъй като това не било нейна работа, независимо, че е създадена именно с този замисъл.

Филчев и Манчев казаха, че това било запазен периметър за следствието и прокуратурата, а в случая с двамата следователи достатъчно било НСлС да си направи вътрешното разследване, обещано от директора на следствието Ангел Александров.

Самият Александров преди това се закани на двамата си подчинени, посочвайки, че всъщност те са обект на проверка.

По думите му, казаното от Атанасов и Йорданов било "твърде несериозно и твърде тенденциозно", а те самите са "много сериозен обект" на проверка "с едни драстични нарушения, които се констатират в тяхната работа".

Както обикновено се случва, скандалът около разкритията на двамата следователи предизвика шум за няколко дни, но след това всичко потъна.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?