Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Министър Свинаров обвини Ройтерс в "провокация"

0 коментара

Триполи отрече в четвъртък либийският ръководител Муамар Кадафи да е заявявал предния ден на арабската среща на върха в Алжир, че отказва да освободи петте български медицински сестри, които бяха осъдени на смърт през май 2004 г. от съд в Бенгази, предаде Франс прес.

Същия ден арабисти се надпреварваха с авторски интерпретации на част от словото на Кадафи, в което се съдържа репликата "Кълна се в Аллах, няма да ги освободя", изречена по адрес на българските и цитирана в сряда от Ройтерс и АФП. Първо експерт на Би Би Си по либийските въпроси каза, че такава реплика няма и става дума за грешка в превода.

Агенция Ройтерс обвинена в "провокация"

Разбрахме, че Ройтерс се е опитал да направи провокация с превода, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров по повод информацията на агенцията от сряда за речта на либийския лидер. По време на редовното правителствено заседание министрите са се опитвали да уточнят превода от речта на Кадафи.

Грешката в превода на фразата "Бога ми, идват при мен и ми викат: искаме си ги", която е произнесъл Кадафи пред Арабската лига, като "За Бога, няма да ги пусна" не може да е проблем на неумение да се превежда, а може да стане единствено преднамерено с някаква цел, заяви българският арабист Мая Ценова пред БНР.

Според нея либийският лидер не е произнасял фаталната фраза. По думите ѝ, проблемът е в българските медии, които са предпочели да чуят Ройтерс, откъдето е била предложена "по-гореща и по проблемна фраза", а не са предпочели да чуят Би Би Си, които са съобщили, че това просто не е така и че такава фраза либийският лидер не е произнасял.

Кореспондентът на Ройтерс в София Майкъл Уинфри обясни за Mediapool, че няма коментар по повод твърдението на министър Свинаров. "Проверяваме случая. Ако се окаже грешка, официално ще публикуваме информацията. Такава е нашата политика. Ние сме новинарска агенция и не коментираме, а отразяваме новините," допълни той.

Стивън Тейлър, шеф на бюрото на Франс прес за арабските страни, призна пред Дарик радио, че става дума за грешка, допусната от техния преводач.

Източник от либийското министерство на информацията е разтълкувал пред АФП в четвъртък какво е било посланието на полковник Кадафи пред Арабската лига. Според източниците, той е заклеймил "несправедливостта и нееднаквите критерии", когато става дума за западни граждани и за граждани от развиващи се страни. Той обаче подчерта, че либийският ръководител не е казвал, че няма да освободи медицинските сестри, предаде АФП.

Според откъси от речта му в Алжир, излъчена по либийската телевизия, полковник Кадафи заяви: "За българките, които убиха нашите деца: кълна се, че западни официални представители идват да искат освобождаването им и казват: "искаме да ги вземем още сега с нас". Казвахме им, че в деня, когато съдът осъди медицинските сестри на смърт, в Бенгази имаше демонстрации в подкрепа на присъдата. Тогава Западът ни каза: мнението на нашия народ не го интересува, все едно че нашите народи са овце и нямаме обществено мнение".

Български арабисти преведоха думите на Кадафи в същия дух. Според тях той е добавил и това, че ако изпълни исканията на международната общност да освободи осъдените, "същите тези хора, които демонстрираха в Бенгази, ще станат терористи".

Към този момент обаче никой не оспорва думите на полковника, че медицинските сестри са заразили с вируса на СПИН либийски деца.

В сряда световните медии интерпретираха посланието на либийския лидер еднозначно - че той е отхвърлил призивите на западните страни за освобождаване на българските медицински сестри.

В четвъртък българското външно министерство съобщи, че разполага с неофициалния превод от въпросното изказване на Кадафи пред Арабската лига и той не съвпада с интерпретациите на АФП и Ройтерс.

След уточнението на Триполи за думите на Кадафи, става ясно, че промяна в позицията на Либия по случая с българските медици няма.

Първанов потърсил пояснения от либийския посланик

Ден след спорното изявление, президентът Георги Първанов е поканил на среща временно управляващия либийското посолство, за да получи пояснения. От прессекретариата обаче не съобщават какви пояснения е дал Тахир Беншабан.

Георги Първанов е изразил своето очакване, че либийският съд ще прецени безпристрастно всички доказателства по делото и няма да се ръководи от политически съображения.

Посланик Пардю: Медсестрите трябва да бъдат освободени

Ясната позиция на Съединените щати е, че осъдените на смърт в Либия български медицински сестри трябва да бъдат освободени, заяви американският посланик у нас Джеймс Пардю след среща с председателя на Народното събрание Борислав Великов, който е поискал пълното възстановяване на отношенията между Либия и САЩ да мине през подходящ натиск от страна на Вашингтон за разрешаване на въпроса с осъдените българки.

ДСБ настоява за декларация на парламента срещу Кадафи

Демократи за силна България (ДСБ) настояха за реакция от страна на българския парламент. Групата на Иван Костов внесе и предложение във външната комисия да бъдат изслушани министрите на правосъдието Антон Станков и на външните работи Соломон Паси и на тази база да се предложи проект за политическа декларация на Народното събрание.

Според Асен Агов от ДСБ, декларацията трябва да изразява възмущението на българския народ от диктата на либийския лидер върху съда, както и да се призоват парламентаристите и изпълнителната власт в ЕС и САЩ за много по-активни действия в подкрепа на освобождаването на българските медици.

Колегата му Димитър Абаджиев също изрази мнение, че смисълът на казаното от Кадафи е ясен, независимо от това дали отделни думи са некоректно предадени или не. Според него всъщност Кадафи за първи път признава, че СПИН-процесът е политически.

От СДС и БСП приветстваха идеята на ДСБ, но с изричната уговорка, че тя трябва да бъде обсъдена внимателно на консултации на всички парламентарни групи.

В петък тъмносините стартират тези разговори.

Депутатът от Коалиция за България Евгени Кирилов се съгласи, че в този момент е нормално и редно парламентът да излезе с декларация. Той посочи, че и европейските парламенти са подели подобни инициативи и само българското Народно събрание не е изказало консолидирана позиция.

И от СДС подкрепиха идеята на бившите им съпартийци, но с уговорката, че това трябва да бъде краен вариант. Според зам.шефа на синята парламентарна група Валентин Василев трябва да се проведат консултации относно това доколко подобен документ е полезен, защото в този момент е възможно едно прибързано действие да попречи на процеса.

Изявлението на Кадафи, според Василев, показва за сетен път, че процесът вече е политически, че добрият тон е преминат и България трябва да продължи да търси международна подкрепа в подобна ситуация.

"Държавата трябва да е много активна в отстояването на интересите на българските медици", заяви в Пловдив и лидерът на СДС Надежда Михайлова, бивш външен министър.

Мнозинството в лицето на НДСВ и коалиционния им партньор ДПС обаче се изказаха по-резервирано с аргумента, че все още липсва точния превод на казаното от Кадафи.

Бившият председател на парламента Огнян Герджиков бе категоричен, че подобна декларация е неуместна, защото е намеса в съдебен процес.

Депутатът от ДПС Юнал Лютфи пък разчете като "Дайте да търсим решение на проблема" посланието на изявлението на Кадафи. Според него трябва сериозно да се обсъди въпроса дали парламента или правителството трябва да излязат с позиция по думите на либийския лидер.

Според него, думите на Кадафи не трябва да се драматизират и България трябва да вярва в независимостта на либийския съд. Той обаче добави: "Трябва да отчитаме и политическия фактор - в случая мнението на лидера на либийската Джамахирия" и напомни, че освен петте невинните българки в затвора, в Либия има и 400 деца, заразени със СПИН.

Кадафи демонстрира, че делото зависи от волята му

Делото е чисто политическо, всичко зависи от волята на Муамар Кадафи, коментира пред Би Ти Ви арабистът Владимир Чуков. Според него изявлението на либийския лидер е свързано с факта, че през тази седмица в Бенгази бе насрочено второто заседание по делото срещу виновниците за епидемията от СПИН, заведено от родителите на две починали от ХИВ деца, носещи фамилия Кадифи.

По същия начин можем да си обясним и чувствителността по делото Локърби, където бе осъден Абдел Басет ал-Меграхи, свързан по роднинска линия с Муса Куса, допълни Чуков. Куса е ръководител на специалните служби на Либия Хаят Ан ал-Джамахирия.

България би имала полза от един по-слаб, по-изолиран Кадафи. Докато той сега е с разчупена обсада. Очевидно Кадафи се чувства все по-силен и подобен тип изказвания са в унисон с неговите външнополитически амбиции, допълни Чуков. Според него адресатът на подобен тип изказвания е извън Либия и това е начин за влияние на Джамахирията в България.

Защитата продължава да се надява на отмяна на присъдите

Координаторът на защитата на българските медици Траян Марковски изказа пред БНР тезата, че присъдите на българските медици в Либия ще бъдат отменени.

"Защитата на българските медицински сестри в Либия е подготвена, намира се в пълна готовност да поднесе на Върховния съд много добре изградена теза. Надяваме се тя да бъде чута и присъдите да бъдат отменени, това е нашето очакване", каза Траян Марковски. Според него реанимирането на темата след последното изказване на Кадафи не може да повлияе на процеса и да доведе до промяна на тактиката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.