Министър Свинаров опровергава ген. Колев

Всички параметри на въоръжените сили, подготвени от съвместни работни групи с представители на Генералния щаб, бяха одобрени в присъствието на ген. Никола Колев, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров по повод твърденията на началника на Генералния щаб на Българската армия, че не е запознат с окончателния вариант на стратегическия преглед на отбраната, приет от правителството.

"Не е моя работа - това е решение на Министерския съвет, където са определяни адресатите. Решението е публично, има го в сайта на МС, не знам аз ли да занеса екземпляр, заяви Свинаров в интервю за Дарик радио.

39 000 ще е съставът на българската армия и тези 7000 души цивилни, за които алармираха социалистите, че влизат в общата бройка не са включени в нея, заяви Свинаров. От БСП посочиха след среща с Колев, че като не броят гражданските лица, армията ни ще се редуцира до 32 000-33 000. Самият генерал пък каза, че не знаел последната бройка, защото политическото ръководство не било намерило за уместно да уведоми военното и не му изпратило екземпляр на одобрения от кабинета Стратегически преглед.

Запитан нито един ли от текстовете във визията на Генералния щаб не е включен във варианта на правителството, Свинаров бе категоричен: "Няма по Стратегическия преглед визия на Генералния щаб, има съвместна работа на работни групи с участие на представители на Генералния щаб, одобрена в присъствие на ген. Колев от консултантите Силвестър и Макензи".

Консултантите от САЩ и Великобритания похвалиха прегледа и пред президента Георги Първанов, който настояваше да не се редуцира армията и поддържаше варианта на генералите.

Ген. Колев е сложил подпис под документите, разглеждани в Съвета по отбрана, заяви още министър Свинаров. Той посочи, че в работните групи са участвали първият заместник на ген. Колев - вицеадмирал Петров и заместника му ген. Запраянов. "Всичко е минало с изричното съгласие на представители на висшето военно командване", добави той.

Социалистите нападнаха министъра, че не е отчел анализа на висшите военни за бъдещата армия. Бранейки генералитета, от БСП обявиха също, че Стратегическият преглед е гласуван от правителството и внесен в парламента без да е одобрен от Съвета по отбраната.

Споделяне

Още от България