Министър Свинаров защити предшественика си Бойко Ноев

Военният министър Николай Свинаров е разпоредил подчинените му спецслужби да проверят наново сделката на ТЕРЕМ с двигатели за Сирия, по която на 6 юни бе обвинен предшественикът му Бойко Ноев.

Ако сега трябва да отговоря дали Бойко Ноев е наредил извършването на сделката, то отговорът ми е не", заяви Свинаров, цитиран от Дарик радио.

В случая става дума за незаконен износ за Сирия за 50 двигатели и 50 скоростни кутии от танкове Т-55. Сделката е от 2001 г., схемата е сходна с пресния скандал с ТЕРЕМ от края на миналата година - изнасят се стоки с възможна двойна употреба, без сделката да е регистрирана като такава. И през 2001, и през октомври 2002-ра, износът е осъществен от Търговищкия клон на дружеството.

На 28 май т.г. варненският военен съд осъди на по 4 месеца условно двама от тримата обвиняеми, посочени до този момент от прокуратурата като виновни за случая ТЕРЕМ. До приключване на това дело прокуратурата не бе привлякла Ноев.

Едва на 6 юни Ноев бе привлечен като обвиняем за сделката със Сирия. Наложена му бе и мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лева. Още толкова е гаранцията и по повдигнатото му обвинение в същия дело по делото "Маркони".

"Срещу мен е предявено обвинение по два пункта. Първо, че аз съм разпоредил на директора на ТЕРЕМ да извърши сделката, делото за която се гледаше във Варна. И второ, че лично съм извършил тази сделка и лично съм изнесъл двигателите и редукторите за Сирия, в качеството ми на министър", обясни Ноев пред Мediapool.

От прокуратурата уточниха, че по делото ТЕРЕМ Ноев ще отговаря по чл. 233 и чл. 387 от Наказателния кодекс. Според чл. 233, който извършва външнотърговска дейност със стоки и технологии с възможна двойна употреба без съответното разрешение, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба до 500 000 лв., като при особено тежки случаи наказанието може да стигне до 8 години лишаване от свобода и глоба до 1 млн. лв. Според чл. 387, който злоупотреби с власт или със служебното си положение и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до 3 или до 8 години.

Според магистрати Ноев е попаднал под прицела на главния прокурор, тъй като демонстрирал близки връзки с американците, които искат махането на Никола Филчев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?