Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Министър Танева ще проверява с медии 14 къщи за гости, ще налагат глоби повторно

Министерството на земеделието е било предупредено, че методиката е незаконна, но Порожанов е отговорил, че всичко е наред

12 коментара
Министър Танева ще проверява с медии 14 къщи за гости, ще налагат глоби повторно

Министърът на земеделието Десислава Танева заедно с медии ще провери публично 14 къщи за гости – дали работят като такива, както и за допълнителни дейности – басейни, джакузи и детски площадки. Това стана ясно от обясненията на Танева в петък пред Нова телевизия.

Тези проекти са одобрени за финансирани от Местните инициативни групи (МИГ) през настоящия програмен период 2014 - 2020. Те са предоставени за одобрение в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), с който трябва да бъдат подписани т.нар. тристранни договори между бенефициента, МИГ и ДФЗ. Фондът не е подписвал договорите, защото е чакал указания от Управляващия орган на програмата - Министерството на земеделието.

Бившият земеделски министър Румен Порожанов бе принуден да подаде оставка ;иналия месец след разкрития за злоупотреби с къщи за гости, финансирани по европрограмата за селските райони.

До момента нямаше публична информация нито колко са въпросните къщи, нито къде се намират. Междувременно прокуратурата проверява къщите за гости по ПРСР за изминалия програмен период 2007 - 2013 г.

Сега Танева е решила да се направи проверка на място, съвместно с медии, преди да се подпишат новите договори с ДФЗ.

Другата новост е, че от бенефициентите ще се изисква да бъдат подписани и декларации за конфликт на интереси, каза Десислава Танева. Целта е да се избегнат злоупотреби, след като стана ясно, че с европари са построени къщи за гости от роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и върху имот на бившия зам.-министър на икономиката и член на УС на ДФЗ Александър Манолев.

Какво е МИГ?

МИГ е местна инициативна група, която се създава по мярката за финансиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на проекти на Водена от общността местна група.

В т.нар. МИГ-ове влизат представители на публичния сектор, на неправителствения сектор и на местната администрация и те са независими от Министерството на земеделието.

МИГ-овете самостоятелно одобряват кои проекти да финансират със средства по ПРСР, като дейността им се контролира от ДФЗ. Фондът одобрява плащанията и отпуска парите за реализирането на проектите.

През настоящия програмен период къщи за гости се финансират единствено през МИГ-овете, защото другите мерки по ПРСР не са отворени. Общо са подадени такива 14 проекта. От тях 8 са за изграждане на къщи за гости, по които финансирането е до 200 000 лв. Останалите са за допълнителни дейности към вече построени къщи за гости, като изграждане на басейн, джакузи или детска площадка, например. Финансирането за тях е до 50 000 лв.

При съвместните проверки с медиите ще се проверява дали тези къщи за гости работят като такива, за да бъде искано финансиране за допълнителни дейности. Възможно е всичко да е изрядно и проектите да се окажат образцови. По този начин ще отпаднат съмненията, че с къщите за гости се извършват само злоупотреби.

През настоящия програмен период по мярка 6.4 "Туристически дейности" по ПРСР има заделен ресурс от 30 млн. евро, но приемът по мярката не е отварян, най-вероятно заради скандалите. Основната дейност за финансиране на дейностите по тази мярка са местата за настаняване – къщи за гости и хотели. Спомагателните дейности, които се финансират, са различни туристически атракции.

Санкциите по старата ПРСР ще бъдат наложени отново

Земеделският министър заяви, че ще бъде направено всичко необходимо, за да бъдат платени наложените санкции по ПРСР 2007 - 2013 г. по отменената от съда методика. Техният размер възлиза на около 11 млн. евро. Нарушителите ще получат отново финансови корекции, след като се приеме законна методика, стана ясно от обясненията на Танева.

"Ще положим всички усилия наложените санкции от ДФЗ по методиката, която Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна, да се платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си ги е събрала", каза Десислава Танева без да посочи на колко възлизат те.

Тя посочи, че "Методиката за определяне на санкциите, след плащане по проекти по ПРСР" за периода 2007 - 2013 г., определя само размера на санкцията, но не и наличието на нарушение. Европейското законодателство е ясно - нарушителят плаща, каза Танева.

Тя напомни, че в парламента експресно на първо четене минаха промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. С тях се дава право на изпълнителния директор на ДФЗ да издаде нормативния документ. В момента той нямаше такова право и това беше едно от основанията на ВАС да обяви методиката за незаконна. Другото е, че не е публикувана в Държавен вестник.

"Делегация за това, че изпълнителният директор може да определи правила, с които да определи размера на тези санкции, просто актът ще бъде издаден наново, не старите", обясни Танева пред Нова телевезия.

Това означава, че след като парламентът окончателно одобри законовите промени, Методиката за определяне на санкциите ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Министърът на земеделието ще упълномощи със заповед изпълнителния директор на ДФЗ да публикува документа в Държавен вестник и така ще бъде изпълнено решението на ВАС. След това въз основа на този законен нормативен акт ще бъдат наложени санкции по ПРСР 2007 – 2013 г. Това разясниха от МЗХГ пред Mediapool във връзка с изявлението на Танева.

Според юристи обаче не е ясно доколко това е законосъобразна процедура. Те имат съмнения, че законовите поправки са противоконституционни, доколкото се въвежда ретроактивно право. В промените на закона е записано, че новите разпоредби се прилагат и по отношение на решения за налагане на финансови корекции и актове за установяване на публични държавни вземания, издадени до влизане в сила на този закон.

Земеделското министерство е било предупредено, че методиката е незаконна

Междувременно стана ясно, че още през 2017 г. Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП) е предупредила Министерството на земеделието, че методиката за налагане на финансови корекции, одобрена през 2016 г. от тогавашния изпълнителен директор на ДФЗ Румен Порожанов, е незаконна. Сигналът е пуснат на 9 март 2017 г. до тогавашния служебен министър на земеделието Христо Бозуков, става ясно от документа, с който Mediapool разполага. Поводът за сигнала е масовото налагане на санкции въз основа на методиката, която две години по-късно беше отменена от съда.

В него БАКЕП посочва, че методиката е нищожна, защото шефът на ДФЗ няма право да я издава и не е публикувана в Държавен вестник. Посочват се и други слабости, с които се иска от бенефициентите да изпълняват условия, които не са поели при сключването на договора с ДФЗ.

БАКЕП моли министерството да приведе методиката в съответствие с националното и европейско законодателство и да я отмени като незаконно.

БАКЕП не получава отговор от Христо Бозуков, но на 30 август 2017 г. получава отговор от новия министър на земеделието Румен Порожанов, който е създал документа, докато е бил шеф на ДФЗ.

В него той твърди, че "методиката е законосъобразна и целесъобразна и не следва да се отменя въз основа на изложените във Вашето писмо мотиви". Очевидно Порожанов е бил напълно убеден в правотата си, защото е посочил, че методиката е приета след отправени препоръки от страна на Европейската комисия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. memento
  #12
  Отговор на коментар #5

  Louspeaker, т.нар. санкции на ДФЗ са всъщност финансови корекции, а последните и преди и сега са принудителни административни мерки. Последното изключва ЗЗД от уравнението. ДФЗ още в рамките на междуведомствената работна група по приемане на ЗУСЕСИФ през 2012-2013 г., знаеха че ще имат проблем.. и не само те. ЗУСЕСИФ може и да е приет 2015 г., но повечето работа по него на междуведомствено ниво беше приключила още януари-февруари 2013 г. Мнозина от бенефициентите вече се бяха усетили, че т.нар. писма

 2. Чалгаристан
  #11

  ще проверява с медии т.е ще ползва разледващите им жирналисти понеже няма работещи институции?

 3. Baraev
  #10

  Серджанта да се 0н0ди 0тзад!

 4. Baraev
  #9

  Кой ще накаже порожанов!

 5. Анасонлийски
  #8

  Министърката нищо не каза, защото ДФЗ тотално си са оклепали нормативната база по ПРСР 2007-2013 г. По стария програмен период бенефициентите нямаха задължение да изпълняват приходите заложени в бизнес-плана и голяма част от консултантските фирми /зад които стоят служители от ДФЗ/ "надуваха" приходната част, за да бъде одобрен проекта и да си получат 30% за консултантски услуги. И сега се получава абсурдната ситуация при която голямата част от туристическите обекти "Къщи за гости" действително работят

 6. virus
  #7

  Остава и открит въпроса относно новата методика, която трябва да има белезите на НА и следва да действа за в бъдеще, какво въздейсвие ще има за проектите 2007-2013, които изтичат или са изтекли. Или ще се опитат да и придадът обратна сила?

 7. boriana
  #6

  По Нова, сутринта, беше забавно. Министърката говори, говори за всичко, но не и за проблема. Като ударени по тила двамата водещи слушаха, слушаха. Ами ще слушат нали иначе там уволняват.

 8. LoudSpeaker
  #5
  Отговор на коментар #2

  Съгласен съм за давността - в случая според мен това ще е общата 5-годишна давност по ЗЗД, считано от подаването на Финалния отчет или от изплащането на помощта (въпрос на интерпретация). Според мен решението за санкциите за същите за гости е такова - искове на ДФЗ по общия ред на ГПК. Сравнително аналогичен, макари правно по-брутален, е и казусът със налагането на финансови корекции при неизпълнението на задължението за устойчивост и ползване по предназначение на инвестициите по Оперативна програма

 9. [email protected]
  #4

  Пуу язък,каква хубава опорка беше за синьо-червените другари!

 10. а може би 3-ти и 4-ти път! Министерството на земеделието е Министерство на Етническия Мир! На Българския Етнически Модел! Корупция и порции за ДеПеСе, срещу временен етнически мир. Това е прехваленяи от ФРГ И САЩ,Англия и Франция -"български етнически модел"! САЩ активно се намесиха при ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННАТА региратрация на ДПС като партия. Дори секретаря тогава на Отворено Общество-Румен Воденичаров-повишитон на амеирканския посляник 1990г-сол полански-и му заяви,ч е САЩ прави гео-политика на наш гръб! видими резултати. Мир, разпад на държавността, корупция,усвояване,над 50% от работещите българи-работят ИЗВЪН Бг! И т.н. Но мир и усмивки от Запад!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.