Министър Трайков смята обвиненията към ЕРП-тата за прибързани

Министър Трайков смята обвиненията към ЕРП-тата за прибързани

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков смята за прибързани обвиненията към електроразпределителните предприятия (ЕРП), че са нарушили закона, като са плащали за външни услуги на свои дъщерни дружества. Сключването на договори за предоставяне на общи услуги в ЕРП-та е начинът да се свърши повече работа с по-малко хора, заяви Трайков по повод появилите се данни от регулаторния одит на трите дружества, чиито чуждестранни мажоритарни собственици вече отнесоха гнева на премиера Борисов.

В неделя председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев обяви, че основното констатирано нарушение при проверката на трите ЕРП, чиито мажоритарни собственици са германското дружество Е.ОН, австрийското ЕВН и чешкото ЧЕЗ, е при възлагането и превъзлагането на външни услуги на подизпълнители. Според него две от дружествата - ЧЕЗ и Е.ОН - са нарушили лицензиите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите майки.

В следващите дни из медиите плъзнаха конкретни констатации от одита. Най-голямата компания ЧЕЗ е плащала и най-много за т. нар. "регулаторни услуги" – по 4 800 лв. на ден. За миналата година разходите ѝ само за външни услуги в перо “Администрация и управление” са 12 млн. лева, съобщи БНТ.

За консултантски услуги ЕВН е плащала на дъщерни дружества по 3 360 лева на ден. Между две от тях общо за миналата година са прелети 38 млн. лева за административни услуги.

Разходите за външни услуги на E.OН “България” за миналата година са 57 млн. лева, от които 6 милиона за “Администрация и управление”.

ДКЕВ счита, че така на практика дружествата са увеличавали разходите си, които винаги са сериозен аргумент да искат поскъпване на тока.

Трайчо Трайков, който преди да стане министър, бе прокурист на ЕВН, каза във вторник, че е получил доклада на ДКЕВР, но още не го е чел.

"Трябва да се проследи какви са бизнесмоделите на дружествата, какви разходите са им признати и съответно те как си ги набавят. Там, където понякога има между дружествата договори за предоставяне на общи услуги, според мен, често това е начинът да се свърши повече работа с по-малко хора. Аз, например, бих искал да направя така и в държавните енергийни дружества. Не е необходимо или пък в държавните агенции не е необходимо всяка структура да има счетоводство, да има юристи, да има личен състав", коментира Трайков.

Според него извършването на тези услуги от едно дружество под шапката на компанията се случва и в НЕК, и в електроразпределителните дружества. По думите на Трайков, преди приватизацията на електроразпределителните мрежи това, което сега е една компания, се е състояло от клонове, райони и подрайони, всеки от които с личен състав и счетоводство.

"Когато се оптимизира дейността и общите функции се съсредоточават на едно място, съвсем нормално е те да се представят с междуфирмени договори. Какви са цените и кои от тях се признават, вече е добре, че се знае и институциите, които имат отношение към тях, трябва да реагират", каза министърът.

Той отбеляза, че финансовите отчети на всички дружества са заверявани всяка година от най-реномираните одиторски компании. "Но нека да се види има ли нарушения", каза Трайков и добави, че компаниите, които знаят, че няма какво да крият, приветстват регулаторния одит.

Той отбеляза, че ДКЕВР пресмята в цените на тока за крайния потребител само разходи, които може да регулира.

"Не съм специалист в ценообразуването, но знам, че има два начина за определяне на цените на регулирания пазар - да се постави цел, която да е стимул за дружеството или да изчисляват всички разходи. Това, което се прави в България, е комбинация от двете", заяви Трайков.

ЧЕЗ: спазваме регулаторната рамка и законовите изисквания

ЧЕЗ оперира в България изцяло според регулаторната рамка и законовите изисквания на държавата. Това обяви междувременно във вторник дружеството, снабдяващо с ток Западна България.

В разпространеното официално съобщение се казва, че в договорите за аутсорсинг няма нищо нередно, и се посочва, че тези договори са сключени с предварителното знание и с одобрението на ДКЕВР, като за това има решение на комисията от края на 2006 година.

Притеснителен е фактът, че коментираните от медиите цифри са извадени от контекста на договорите и не предоставят коректна и точна информация за извършените услуги и стойността им, заявяват от ЧЕЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?