Министър Церовски призова да не се спира водата на длъжниците

Регионалният министър Валентин Церовски подкрепя идеята да не се спира водата на хората, които не са си платили сметките.

Не съм привърженик на такъв вид санкция, чрез която длъжниците да бъдат принудени да платят. Водоползването е нещо, без което не можем. Можем без ток и топлина, но не можем без вода, коментира министърът, цитиран от БТА, по време на семинар за опита на Великобритания във водния сектор във вторник.

Церовски съобщи, че се обсъжда въвеждането на социални мерки при ползването на вода по примера на лимита от електро и топло енергия, които се ползват по по-евтина цена. Аз съм привърженик да се определят мерки за социална защита и социално слабите да получават помощ под формата на ползване на определено количество питейна вода, добави министърът.

Пред участниците в семинара той заяви, че началото на работата на водния регулатор в България ще означава минимален политически риск в бъдеще, обективни решения, когато инвеститорите доказват разходи и цени и по-високо качество на услугата във водния сектор.

Според него не би могло между първо и второ четене на закона за водното регулиране да се променя решението регулаторът да е към съществуващата Държавна комисия за енергийно регулиране и да стане отделен орган.

Пред журналисти Церовски допълни, че ВиК операторите трябва да бъдат лицензирани при ясни правила и посочи, че в редица страни съществува тази позитивна практика.

Споделяне

Още от Бизнес