Министър Василев дава на прокурор Кирил Ананиев - изнесъл данъчна тайна за шефа на НАП

Асен Василев

Скандалът около продължаващата вече месец прокурорска проверка на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов тръгна в нова посока. Финансовият министър Асен Василев, който продължава да смята, че случаят се раздухва излишно и в него няма никакъв проблем, поиска прокуратурата да провери не само Спецов, но и бившия министър на финансите Кирил Ананиев заради разгласяване на данъчна тайна за шефа на НАП.

Асен Василев: Прокуратурата да провери Кирил Ананиев

"Прокуратурата трябва да се заеме с това да провери как тази информация, която е данъчно-осигурителна тайна, е излязла на пресконференция на една политическа партия", призова Асен Василев в интервю за предаването "Неделята на NOVA". От думите му не стана ясно дали той самият ще внесе сигнал срещу Ананиев или очаква прокуратурата да се самосезира.

Още в деня на назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП разследващият сайт Bird.bg публикува официални данни от Търговския регистър и списъка на длъжниците на НАП, от които е видно, че през април 2016 г. Спецов е продал фирмата си "Гранекс Трейдър" ООД на малоимотно лице, което е крупен длъжник на НАП и има криминални регистрации. На следващия ден Министерството на финансите призна за продажбата, но твърдеше, че към момента на продажбата фирмата не е имала данъчни задължения.

По-късно обаче счетоводители, цитирани от бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев, изнесоха бележка от друг публичен регистър на НАП, от която става ясно, че най-вероятно Спецов е продал фирмата си в момент, в който тя е била в данъчна ревизия. Въпросната ревизия впоследствие установява задължения, които по последни данни възлизат на 1.1 млн. лв. Вече около 5 години те не могат да бъдат събрани от НАП, тъй като се водят на малоимотен гражданин.

Кирил Ананиев на 4 юни: Убеден съм, че това е източване на ДДС

На пресконференция на ГЕРБ на 4 юни бившият министър Кирил Ананиев изнесе твърдения, че Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия, както и ревизионния доклад от НАП, че фирмата му "Гранекс Трейдър" дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. "Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", каза тогава Ананиев.

Според служебния министър Асен Василев, за да разполага с тези данни, Ананиев е получил данъчно-осигурителна информация, която впоследствие е разгласил противозаконно.

"За мен беше огромен проблем как г-н Ананиев е взел някакви номера на вътрешни проверки, до които даже аз като министър нямам достъп, защото има данъчно-осигурителна тайна. Как точно е получена тази информация, кой точно е нарушил закона и какво точно престъпление е направил, за да я изнесе?", попита министър Асен Василев.

Той е убеден, че бившият министър Кирил Ананиев е нарушил закона и прокуратурата трябва да се заеме с това.

Василев отново защити изцяло шефа на НАП, за когото много пъти е споменавал, че е негово назначение. "Аз съм проверил данните, доколкото имам достъп до тях, и съм абсолютно уверен, че няма никакво нарушение. Ще се завърши проверката (на прокуратурата, б. р.), ще се изнесе информацията. Ако се окаже, че има какъвто и да е проблем, ще се вземат действия, но аз не очаквам проблем с тази проверка", посочи Василев.

За разлика от случая на Спецов, където според Василев няма нарушение, в други случаи проблемът с източването на ДДС бил сериозен.

"Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от големите длъжници започнаха да се обаждат и да преговарят за отсрочено или разсрочено погасяване", каза министърът. Той коментира, че е необяснимо как фирма може да натрупа 40 млн. лева дългове и НАП да проспи това. "Всички знаем, че ако един месец не си платиш данъците или осигуровките, НАП започва да си ги търси. Тоест, за да се стигне до такова голямо натрупване или не е имало реакция, или тази реакция по някаква причина е била забавена", допусна Василев.

Тома Биков, ГЕРБ: Няма логика Василев да защитава Спецов толкова самоотвержено

След интервюто на Асен Василев Тома Биков от ГЕРБ се възмути, че служебният министър подценява проблема.

"В интервю за "Нова телевизия" служебният финансов министър Асен Василев заяви, че няма абсолютно никакъв проблем, че шефът на НАП Румен Спецов е продал фирма с 6 милиона оборот и 1.3 милиона дълг към хазната на малоимотно лице с 6 присъди. През останалото време говореше против злоупотребите. Ако в момента имаше разследващи журналисти и борци против злоупотребите, каквито имаше при управлението на ГЕРБ, зависимостите на Василев щяха да бъдат обект на силен интерес отстрана на медиите... Няма никаква политическа логика Василев да защитава Спецов толкова самоотвержено, а Румен Радев да мълчи по тази тема толкова дълго. Големият въпрос е кой стои зад Спецов? И отговор на този въпрос рано или късно ще има", написа Биков във Фейсбук.

Прозрачност на схемата "Автомагистрали"

Пред "Нова телевизия" министър Василев каза още, че служебното правителство ще даде публичност на т. нар. in-house възлагане, чрез което се заобикаля Законът за обществените поръчки и чрез което са действали схеми като "Автомагистрали". Асен Василев обеща в интернет да се оповестяват договорите, които се подписват, цените, плащанията, авансирането и т. н.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес