Министър вещае есенна дефлация, ама консервите можело да я объркат

Министър вещае есенна дефлация, ама консервите можело да я объркат

Надежда в следващите месеци в страната да има дефлация, а не инфлация, изрази в петък от Индия министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Помолен да коментира обявената преди два дни от НСИ седемгодишна рекордна инфлация от 12 процент, Димитров каза, че цените вече са се успокоили и е била намалена разликата между най-високата и най-ниската цена за една стока.

В същото време той допълни, че "това, което ме тревожи е, че заради есенното правене на консерви през септември, някои цени по-трудно ще се успокоят."

След като преди месец икономическият министър обвини туристите за високите цени на стоките от първа необходимост и ръста на доходите, а после намеси китайците, които се замогнали и започнали да ядат повече хляб и това ударило световните цени на зърното, сега Димитров видя пръста на климатичните промени в растежа на българските цени.

В регионален план цените са се изравнили с тези в съседните държави и няма основание за по-нататъшното им увеличаване, каза още министърът на икономиката и енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес