Министър Вучков настоя миграционните проблеми да не се решават с пари на МВР

Заплатите в системата са гарантирани до края на годината, а след това ще се правят реформи

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков (в центъра) представи политическия си кабинет. Сн. БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков прогнозира, че дефицитът в бюджета на МВР може да достигне 210 млн. лева, а основното "перо", по което отиват средства, са за решаване на миграционния проблем и той трябва да бъде решаван с пари извън тези на министерството.

По-рано тази седмица бюджетната комисия в парламента одобри внесената от новото правителство актуализация на бюджета, която предвижда да се дадат допълнителни пари на МВР, което изразходва още през август средствата, предвидени за заплати.

На пресконференция в неделя, на която представи политическия си кабинет, Веселин Вучков припомни, че огромният дефицит в бюджета на МВР е наследен от кабинета "Орешарски", след като новият Закон за МВР, който влезе в сила от 1 юли, в който бе заложено повишение на заплатите без да са осигурени средства.

В края на декември финансовият недостиг в МВР ще надхвърли 210 млн. лева, но с актуализацията на бюджета за 2014 г., която предстои да бъде гласувана в пленарната зала, ще се осигурят 125 млн. лева, а останалата част от средствата ще се осигурят чрез вътрешно преструктуриране, посочи министърът. Той увери, че трудовите възнаграждения на служителите на МВР ще бъдат гарантирани до края на годината и с тях няма да се прави никакъв компромис.

Министърът даде заявка за административна и функционална реформа в МВР, но не уточни каква.

Дали и какви реформи се предвиждат в МВР, би трябвало да проличи от проектобюджета за 2015 г., в който ще бъде отразена и поредната трансформация на структури в областта на сигурността като планираното връщане на ГДБОП от ДАНС в МВР.

Веселин Вучков ще има трима заместници. Първият от тях – бившият депутат от ГЕРБ Красимир Ципов, ще се занимава с връзките на МВР с Народно събрание и с писането на закони. Филип Гунев, който идва от неправителствения сектор запазва поста си от служебния кабинет, ще отговаря за ресорите "Социално подпомагане" и "Международно сътрудничество". Третият заместник-министър - Цвятко Георгиев, който бе съветник на служебния премиер Близнашки, ще се грижи за бюджета на МВР и за обществените поръчки.

Началник на политическия кабинет ще бъде Златко Тодоров. Парламентарен секретар на МВР ще е Любомила Станиславова, бивш депутат от ГЕРБ по време на по-предишното Народно събрание.

По повод темата от последните дни за за мястото на пожарната, министърът заяви, че за момента службата остава към МВР.

Вучков отклони въпроса за смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, наследен от кабинета "Орешарски", като отбеляза, че Закона за МВР, приет от предния парламент, заемащият този пост е с 5-годишен мандат. Подготвеното от ГЕРБ ново законодателство обаче внася корекции в изискванията за заемане на този пост и Лазаров не отговаря на тях.

Веселин Вучков обясни, че по отношение на миграционния натиск в МВР има много сериозни разходи, които са неизбежни. "Почти цялата техника, която я има – различни високопроходими, тежкотоварни и лекотоварни автомобили – е ситуирана на границата. Тя може би в огромен процент вече е почти неизползваема. Това са огромни разходи за МВР и в същото време оголваме такива необходимости във вътрешността на страната, включително и в София”, каза той.

Министърът заяви, че ще продължи изграждането на защитното съоръжение по цялата граница с Турция и напомни, че това е записано в коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и другите партньори в управлението - Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ. Настояването за ограда по цялата граница, а не само за един участък, какъвто бе замисълът на правителството "Орешарски", е на ПФ.

Ефектът от оградата ще бъде в две направления - насочване на миграционния натиск към граничните пунктове, като България няма да възпрепятства хора, които бягат от война и второ - ограничаване на трафика с хора и бизнеса на каналджиите, разясни вътрешният министър.

Той настоя действията във връзка със засиления миграционен натиск през 2015 г. да бъдат финансирани извън бюджета на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България