Министър Юлиян Попов даде началото на инициативата "Бъди отговорен. e-рециклирай"

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов даде началото на втората инициатива в Националната кампания "Бъди отговорен. e-рециклирай" в София.

Кампанията се осъществява в няколко от големите градове в страната. В неделя от 10.00 до 16.00 часа на мобилни пунктове в градовете Бургас, Варна, Пловдив, София, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /е-отпадъци/ - компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и други.

Необходимостта от такива акции е да привлечем вниманието на хората да търсят тези пунктове и да знаят, че електронните отпадъци не бива да се изхвърлят в кофите за боклук, защото те не подлежат на разграждане, а от специализирано рециклиране, което ще даде възможност да се извлекат ценните материали, вложени в тях, коментира министър Попов.

Той пристигна с торба пълна с малки електронни отпадъци - батерии, дистанционни и други. Има сериозен икономически смисъл в рециклирането, посочи министърът и добави, че след рециклирането част от материалите отново ще бъдат вложени в подобна техника. Всички трябва да си дадем сметка, че земята не може да поеме нашите отпадъци, заяви Попов.

На аерогари и в магазини в страната има контейнери, това е развита практика и не става въпрос за хрумване, за нещо ново, а за съществуваща система, към която искаме да привлечем вниманието, за да може равнището на предаване на този тип електронни отпадъци да се повиши, коментира Попов.

Споделяне

Още от България