Министърът и "джуркането" на делата: Съдиите са съмнителни, прокурорите – не (Видео)

Иска ми са да имахме бял хакер, каза Данаил Кирилов след проверка на разпределението във ВКС

Снимка: БГНЕС

"Извинявайте, но по този въпрос вие нямате ниво да го обсъждаме заедно".

Така министърът на правосъдието Данаил Кирилов се обръща с леко нетърпение към служителка на Върховния касационен съд (ВКС), която го придружава по време на проверката му на системата за случайно разпределение на делата. Минути по-рано тя му бе представена от председателя на ВКС Лозан Панов. Преди няколко дни Панов покани министъра в съда, за да му демонстрирана системата. Данаил Кирилов прие и се закани, че няма да е пасивен наблюдател на "джуркането". С тази нагласа в сряда следобед министърът се появява в Съдебната палата.

Джуркането

Демонстрацията на системата е на приземния етаж в палатата, където са деловодствата на различните отделения в съда. Министърът отива подготвен, прочел е правилата за разпределение на делата и има куп въпроси, на които е трудно да се даде отговор. Например: "Може ли да изключим акаунта на госпожата (служителката, която разпределя б.а.)?

"Ама как така да го изключим?", чудят се от съда. И отговарят, че в момента разпределят истинско дело и не могат просто да си измислят дело за демонстрацията. Кирилов поклаща глава недоверчиво и пуска усмивчица.

След това вещо обяснява, че има два режима на разпределение – автоматичен и ръчен. И иска да му демонстрират ръчния. Но е пропуснал, че той се използва само в изключителни случаи със специално разпореждане. А в случая му показват разпределение на обикновено дело. Министърът е пропуснал и други подробности – например, че освен правила за разпределение има и приложение към тях, което също се ползва. Кирилов научава за това на място и е учуден.

Докато му обясняват кое как става, минава известно време, а когато все пак се опитват да разпределят делото, на монитора се изписва, че има грешка. Кирилов тържествува. Служителите на съда се опитват да обяснят, че ако системата не работи 10 минути, става неактивна и дава грешки. Той не иска и да чуе.

По време на демонстрация изглежда нервен, кракът му потрепва. Навън, пред деловодството обаче бодро се шегува с журналист, който десетина минути вече снима с изявлението с телефон в изпъната ръка: "И миналия път ръката ви трепереше", а на репликата: "И вашият крак трепери, г-н министър" отвръща :"Аз така си тактувам, за да следя речта си".

https://www.mediapool.bg/gal/81/orig_091ecd1af33d8855c90c032e6d4c3acb.jpg

Снимка: БГНЕС

Къде е белият хакер?

Данаил Кирилов отказа да посети наказателното и търговското отделение и излезе директно за изявление пред медиите. Там обясни, че видял една нелоша система, на която ѝ липсва поддръжка. А Лозан Панов се съпротивлявал тя да бъде одитирана. На въпрос запознат ли е със системата за разпределение на преписките в прокуратурата и дали би направил подобна проверка, бързо смени тона:

"Ако ми възложите, ще проверя... Колеги, вие заемате позиция в момента, аз съм сигурен, че вие сте си написали вашите материали още вчера, така че...Получих покана, която нямаше как...", заяви Кирилов. Той допълни, че ако възникне казус в прокуратурата и ако получи покана от главния прокурор Сотир Цацаров, би могло и да се случи подобно посещение. Министърът пропусна, че казусът с Панов бе създаден от самия него, след като миналата седмица се усъмни в разпределението на делата във ВКС.

В обобщение за системата Кирилов заяви: "Аз я познавах по описание и затова с такъв интерес коментирах пред вас всеки един от елементите". За бъдеща проверка на разпределението обясни, че трябва да се направи от експерт: "Иска ми се това да е експерт. Оказа се, че в това ниво на експертиза е специфичен кръгът на експерти. Нарича се т.нар. бял хакер, който прави тестове на системата с оглед различните рискове и приключва със заключения и препоръки как да се преодолеят тези рискове".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?