Министърът на екологията иска да събори стената на Алепу, но няма правомощия

Асен Личев

Министърът на екологията Асен Личев каза, че много иска да събори строежа на плажа Алепу, но не може да го направи, защото няма тези правомощия.

"Много искам да се събори така наречената подпорна стена на Алепу, но нямам такива правомощия. Единственото, което мога, е да издам заповед за защитена местност Алепу, което да съдейства за нейното разрушаване", каза Личев пред БНТ.

Според него съоръжението, издигнато на плажа, в никакъв случай не е подпорна стена.

"Не смятам, че става дума за подпорна стена. Всичко е в ръцете на ДНСК", каза Личев.

Строежът на плажа Алепу край Созопол беше обявен на първа инстанция от съда за незаконен, но инвеститорът има намерение да го довърши.

Отпадъци

Министърът на екологията каза още, че първата му цел е била да забрани вноса на отпадъци, но се оказало, че и това не може да направи. Причината е, че правителството не е приело Националния план за управление на отпадъците, в който трябва да бъдат включени ограниченията за внос на боклук.

В Министерството на околната среда и водите всекидневно се получава информация по какъв маршрут и през кой пункт се движат товари с отпадъци. На 5-6 инсталации е издадено комплексно разрешително, включващо изгарянето на отпадъци, и аз не мога да го отменя, каза Личев.

Въздух

Относно замърсяването на въздуха, екоминистърът обясни, че санкцията от 2010 г. е за системно превишаване на стойностите на фини прахови частици.

В момента България трябва да подготви позиция до съда на ЕС с възможно най-добра защита, за да се опитаме или да снемем санкцията, или да я минимизираме, каза Личев. Той посочи, че 13 общини вече са покрили критериите за незамърсяване на територията си с фини прахови частици.

България трябва да изпрати позицията си до съда на Европейския съюз до 8 юни.

Вода

Министърът на екологията съобщи още, че язовирите са пълни и вода ще има до края на годината.

"Искам да кажа на целия български народ - до края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни нужди, могат да бъдат спокойни, язовирите са пълни", каза Личев.

Заварих един бюджет със заварени плащания от порядъка на 11 милиона лева и не разполагам с бюджет, който да мога да харча за основните политики на министерството.

Министърът коментира и замърсяването с арсен на водата в три монтански села. Според него "този въпрос не може да се реши току така, защото тази вода е отишла и в язовир Монтана във вид на утайка". Единствената полза от тази вода е, че два частни ВЕЦ-а произвеждат електроенергия, смята Личев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?