Министърът на енергетиката позволил на уволнения шеф на БЕХ да подписва плащания

България заплашена да плаща по 170 млн. долара на година заради забавяне на газовата връзка с Гърция

Валентин Николов

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков е позволил на уволнения от него шеф на БЕХ Валентин Николов да подписва плащания на дружеството. Решението на Живков идва ден след като съдът отказа да впише новите шефове на холдинга заради обжалване на старите. В същото време Валентин Николов предупреди, че може да се стигне до фалит на холдинга, защото няма кой да подпише платежното нареждане за погасяването на облигационния заем на БЕХ в размер на 550 млн. евро. Парафирането по график трябва да се случи тази седмица.

"Снощи министърът ми прати писмо, с което ми дава право да подписвам", съобщи Николов пред Би Ти Ви в сряда.

Николов добави, че, ако се е бил съобразил със заповедта за уволнение, това е щяло да доведе до "катастрофа", защото нямало да има кой този вторник да подпише за изплащането на транш от 550 милиона по облигационен заем, които е трябвало да бъдат преведени в "Ситибанк" в Лондон. Ако това не се било случило, всички облигационни заеми стават предсрочно изискуеми и БЕХ е щял да изпадне в несъстоятелност.

От думите на Николов стана още ясно, че България е заплашена да плаща по 170 млн. долара годишно, ако заради забавянето на строителството на газовата връзка с Гърция, не започне да приема договорения с Азербайджан природен газ.

Последното отлагане на пускането на газовата връзка е за за средата на 2022 г. Изпълнител е гръцката компания "Авакс".

За да не загуби възможност да приеме доставките от Азербайджан, "Булгаргаз" ще пробва да заяви капацитет през връзката "Кулата- Сидирокастро", разясни Николов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?