Министърът на финансите на Русия призован по дело за Юкос

Министърът на финансите на Русия призован по дело за Юкос

Министърът на финансите на Русия Алексей Кудрин е получил в четвъртък призовка по граждански съдебен иск, заведен от страна на американските инвеститори на Юкос, съобщи в петък Файнаншъл Таймс, позовавайки се на адвокат по дело.

Кудрин е получил призовката на отиване в американското министерство на финансите за среща с колегата си Джон Сноу. Това е втори случай, когато висш чиновник от Кремъл получава призовка по иска на миноритарните акционери на Юкос по време на официална визита в САЩ.

В същото време прессекретарят на руския министър Генадий Ежов опроверга тази информация, заявявайки, че лично е съпровождал Кудрин при визитата му във Вашингтон и “нищо подобно не ставало”, предава ИТАР-ТАСС.

През октомври министърът на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко, който е и директор на “Газпром”, също получи призовка на прием в своя чест. Първоначално Христенко отричаше това, обаче през октомври се е обърнал към адвокатската кантора Baker Botts с молба да представлява него и редица други призовани по това дело.

Страните стигнаха до споразумение да пристъпят към юридически действия само след като и другите призовани по делото получат призовките си.

Както беше съобщено по-рано, група от 12 американски акционери в Юкос са завели съдебен иск във Вашингтон срещу Русия и редица енергийни компании в края на октомври. В иска се твърди, че ответниците са направили заговор с цел да “национализират Юкос” без да изплатят компенсации на собствениците на тази компания”.   

Там се казва още, че двамата призовани наравно с Руската Федерация са нарушили законодателството на САЩ за ценните книжа, като “лъжливо са уверили” обществеността, че Кремъл не смята да ренационализира Юкос – нефтената компания, чийто бивш собственик Михаил Ходорковски излежава осемгодишна присъда за укриване на данъци и измама.

В иска са изброени 16 ответници – в това число “Газпром” и “Роснефт”, техните управители Алексей Милер и Сергей Богданчиков, както и министърът на финансите Алексей Кудрин, министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко, министерството на правосъдието на Русия и консулският отдел на посолството на Русия във Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят