Министърът на икономиката внесе ново заявление за вписване на ръководството на ББР

Министърът на икономиката внесе ново заявление за вписване на ръководството на ББР

Министърът на икономиката Кирил Петков внесе в понеделник първото от обещаните ежедневни заявления за вписване в Търговския регистър на новото ръководство на държавната банка.

След като БНБ одобри, а министърът представи новите членове на надзора и управата на държавната банка, в петък съдът изненадващо спря вписването.

Това предизвика бурно възмущение от страна на Петков, който през уикенда се зарече, че всеки ден ще внася ново заявление за вписване на ръководството. В понеделник е била внесена първата заявка, става ясно от съобщение на икономическото министерство.

"Днес беше подадено ново искане за вписване на одобрените от БНБ членове за надзорен и управителен съвет на ББР в Търговски регистър. Още преди 2 седмици Българската народна банка одобри новия устав на ББР, според който съставът на двата съвета може да бъде от три на седем членове. Така, независимо от подадените жалби от старите членове, в управителния съвет на банката трябва да се впишат Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев, а в надзорния съвет влизат Валентин Михов и Васил Щонов. Същевременно договорите за управление и контрол на освободените членове на двата съвета са вече прекратени и те не могат да ръководят дейността на служителите на банката", съобщи икономическото министерство.

От институцията съобщиха още, че се присъединяват към обжалването на решението на Софийския градски съд (СГС), с което в петък беше временно спряно вписването в Търговския регистър на новите членове на ръководството на ББР. В понеделник и ББР е оспорила пред Софийски апелативен съд спирането на вписването на новите членове като незаконосъобразно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес