Министърът на икономиката започва рокади по върховете в енергетиката

Партийните назначения на ГЕРБ най-вероятно ще бъдат сменени

Божан Стоянов, Асен Василев и Виолета Лорер. Сн. БГНЕС

Служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев планира кадрови промени в държавните енергийни дружества. Най-вероятно ще бъдат сменени партийните назначения, които ГЕРБ направи след като Делян Добрев стана министър през март 2012 г.

 

Асен Василев съобщи в петък, че промени със сигурност ще има в Българския енергиен холдинг (БЕХ). Други дружества конкретно не посочи. Не назова и имена. Обеща да ги съобщи, когато си изясни обстановката в отрасъла и се срещне със всички страни. Откакто пое поста преди седмица, Василев се е срещнал с ръководствата на БЕХ, ЕРП-тата, ВЕИ - организации, предстои му такава и с топлоцентралите. Разговарял е и с миньорите в мините и протестиращите на улицата.

 

Ще предприемем спешни мерки в енергетиката, включително и ще предложим на ДКЕВР промени в регулациите. Ситуацията в енергетиката е изключително тежка. Навсякъде по веригата в енергетиката има натрупано напрежение най-вече поради това как е бил управляван ресорът в последните 20 години”, каза министър Василев.

 

Сред партийните назначения в ръководството на БЕХ е Валентин Николов. Преди да бъде изстрелян по върховете на енергетиката той бе депутат от ГЕРБ, а преди да влезе в парламента зареждаше с храна детски градини в столицата и участва в изборния щаб на Бойко Борисов още на кметските избори през 2005 г. След като колегата му депутат от ГЕРБ Делян Добрев оглави МИЕТ, Николов за кратко беше негов заместник, а след това беше назначен за председател на борда на директорите на БЕХ и за изпълнителен директор на АЕЦ “Коздлодуй”.

 

Председател на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” пък е 28-годишната Марина Армутлиева. Тя взима диплом за магистър по “Екология и опазване на околната среда” от Минно-геоложкия университет през 2011 г. От 26 март 2012 г. Армутлиева е началник на политическия кабинет на министър Делян Добрев.

Това са публично известните имена, най-вероятно в директорските бордове на енергийните дружества има още партийни назначения, които от години са хранилка за партийни кадри независимо кой е на власт.

Няколко партньори ще направят международния одит на енергийния сектор у нас, каза Василев и отказа подробности, защото нещата още не са ясни.

 

Министърът обеща в понеделник да каже какви промени ще предложи ведомството му да направи ДКЕВР в енергийните наредби, така че да се постигне баланс в цената на тока между различните участници по веригата.

 

Премиерът Марин Райков вече обяви, че правителството търси резерви за “минимално поевтиняване” на цената на тока. От ДКЕВР заявиха, че една от възможностите е чрез намаляване още на печалбата на ЕРП-тата. Икономическият министър пък лансира идеята за отпадането на таксата за пренос.

 

В момента трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” привеждат общите условия по договорите си с изискванията на средноевропейските норми, каза министър Василев без да даде подробности. “Апелирах те да работят с гражданските организации, за да могат поне най-наболелите проблеми да бъдат отстранени”, каза Асен Василев. Той даде за пример столичния кмет Йорданка Фандъкова, която го е информирала, че това вече се прави от "Топлофикация София".

 

Ресорният вицепремиер Екатерина Захариева вече обяви, че в срок от 10 дни ЕРП-тата трябва да променят общите условия по договорите си с абонатите.

 

До края на днешния ден на страницата на Министерството на икономиката в интернет ще бъдат публикувани условията за създаването на обществения съвет за сектора. Ще оставим два, три дни за обратна връзка и се надявам следващия петък общественият съвет да проведе първото си заседание, каза Василев.

 

Божан Стоянов е новият зам.-министър в МИЕТ, който ще отговаря за енергетиката. Той беше член на клуба “Българския Великден”, придобил публична известност при управлението на НДСВ. Стоянов беше управител на специално създаденото за приватизацията на "Булгартабак холдинг" дружество "Тобако кепитъл партнърс". Сделката тогава обаче пропадна заради съпротивата на ДПС.

 

Зам. министърът Ирена Младенова ще отговаря за европейските програми и иновациите, а Виолета Лорер ще е първият зам.-министър, който отговаря специално за малките и средни предприятия.

 

Министър Асен Василев се поддаде на натиска на част от туристически бранш и в петък обяви, че връща Иво Маринов като зам. - министър, отговарящ за туризма. "Вследствие от разговорите с бранша и премиера, нашето решение е следното: г-н Иво Маринов да остане в оставка, да продължи да изпълнява своите задължения, но при първия и най-малък проблем в ресор "Туризъм" тази оставка да бъде приета и той да бъде подменен от кандидата, който аз съм предложил", обясни Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?