Министърът на извънредните ситуации на Русия загина по време на учение

Министърът на извънредните ситуации на Русия Евгений Зиничев

Министърът на извънредните ситуации на Русия Евгений Зиничев загина по време на учение в сибирския град Норилск. Това съобщи днес неговото ведомство, цитирано от световните агенции.

"С прискърбие съобщаваме, че при изпълнение на служебния си дълг, по време на пребиваване в Норилск на междуведомствено учение за защита на арктическата зона от извънредни ситуации, спасявайки човешки живот, трагично загина главата на МИС Евгений Зиничев", заяви министерството.

Зиничев е бил на ръба на крайбрежна скала заедно с видеоператор, който се подхлъзнал и паднал във водата. Докато хората, намиращи се наоколо осъзнаят какво се случва, министърът скочил във водата, за да спасява падналия мъж, но самият той се ударил в скали и загинал на място, разказва Маргарита Симонян, главен редактор на прокремълската телевизия Ар Ти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е бил информиран за трагедията.

Зиничев бе на министерския пост от 2018 г. Преди това той е градил кариера основно в различни служби за сигурност, по-специално тази, отговаряща за охраната на руските държавни глави. Той е бил част и от съветското КГБ в последните години от съществуването на СССР. През 1991 г. той се присъединил към руската служба за защита на видни личности. От 2006 г. е бил част от охраната на президентите Владимир Путин и Дмитрий Медведев. През 2014 г. е станал фигура номер две в отдела за борба с тероризма към руското разузнаване. От 2016 г. до назначаването си начело на министерството на извънредните ситуации Зиничев е заемал поста на заместник-директор на Федералната служба за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?