Министърът на културата се притесни от удостояването на майка му с орден

Ани Бакалова

Министърът на културата Петър Стоянович се притесни от удостояването на майка му - актрисата Ани Бакалова - с орден по случай кръгла годишнина от рождението и началото на творческата ѝ кариера - и поиска от президента Росен Плевнелиев да отложи награждаването на актрисата след завършването на мандата му като министър.

Основанията за притесненията на министъра са, че можело да се появят спекулации.

По този повод Стоянович изпрати изявление до медиите, в което се казва:

"С голяма радост научих за указа, с който г-н Президентът Плевнелиев е удостоил актрисата Ани Бакалова с огърлието на Ордена "Св. Св. Кирил и Методий” за извънредно големите ѝ заслуги към българския театър, кино и култура, във връзка със седемдесетата ѝ годишнина и навършване на 50 години на нейната сценична и филмова кариера.

Благодаря на Съюза на артистите в България в лицето на неговия председател г-н Христо Мутафчиев, който е отправил предложението, както и на г-н министър Рашидов, подкрепил номинацията в началото на тази година.

Подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб с талант, сили и време. Мога лично да свидетелствам за това посвещение на сцената и публиката, защото като неин син съм станал част и от творческата ѝ съдба. Знам, че подобно високо отличие е важен знак на признание както лично за нея, така и за цялата гилдия.

Същевременно, като действащ министър на културата, отправям настойчива молба до държавния глава да връчи ордена на г-жа Ани Бакалова след изтичане на мандата ми. Всяка евентуална спекулация в подобна ситуация би накърнила както признанието на нейните колеги, така и престижа на държавната власт".

Споделяне

Още от Общество