Министърът на образованието настоява за преференциални такси за македонските студенти

Образователният министър Даниел Вълчев ще настоява да се запазят преференциалните такси за македонските студенти, които следват у нас, стана ясно в четвъртък след среща на Вълчев с македонската комисия по образование, която е на посещение у нас.

След влизането на България в ЕС студентите от общността ще плащат същите такси като българските си колеги. Досега те даваха няколко хиляди евро на година, за да следват у нас, а родните студенти плащат между 100 и 200 евро.

Изравняването няма да важи за Македония, защото страната не е член на ЕС. По принцип обаче за македонските студенти има преференциален режим въз основата на двустранна спогодба.

Според Вълчев заради еврочленството трябва да се преразгледа и цялостната политика на страната по отношение на университетските такси за чужденците. Това ще зависи от това дали висшите училища ще определят сами таксите за обучение, уточни той.

Проблемът с таксите за втория семестър, които чуждите студенти от ЕС трябва да платят, назря след като Вълчев нареди тарифите да са едни и същи за българи и европейци.

Университетите обаче възнегодуваха, защото разпореждането постави студентите в заварено положение, а и по този начин ВУЗ-овете губят доста пари - предимно за обучението на гърци, които все още предпочитат да учат у нас.

Софийският университет, например, изчисли, че ще загуби от изравняването на таксите около 1.5 млн. лева.

Освен това за европейските студенти държавата не е предвидила субсидия, каквато тя отпуска за българите. Така реално висшите училища трябва да покриват по-голяма част от обучението със собствени средства.

В момента повечето ректори са изпратили писма и чакат становището на министерството по въпроса, а европейските студенти все още не платили летния семестър.

Междувременно в четвъртък Пловдивският университет изравни таксите за български и европейски студенти. Загубите на висшето училище ще са около 250 000 лева.

Споделяне

Още от България