Министърът на образованието отново обеща заплата от 1300 лв. за учителите от 2019 г.

Министърът на образованието отново обеща заплата от 1300 лв. за учителите от 2019 г.

Министърът на образованието Красимир Вълчев за пореден път обеща средната брутна заплата на учителите да стане 1300 лв. от следващата година. От догодина ще има увеличение с около 20% на учителските заплати, каза Вълчев пред бТВ. Увеличението на учителските заплати е част от управленската програма на правителството и всяка година се залага повишението им.

"Има заложени 330 милиона за поетапно вдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на правителството. Очаква се заплатите да достигнат до 1500 лв. В момента най-големият проблем е недостигът на учители по физика и математика“, каза министърът на образованието.

Сега минималната заплата за учител е 760 лв., а средната възраст е около 50 години. Това налага ангажирането на учители в пенсионна възраст, обясни Вълчев.

В момента се ремонтират около 850 училища в цялата страна, а в следващите две години ще бъдат обновени още 500 училища, каза министърът на образованието.

За тази година се очаква първокласниците да бъдат около 60 000, съобщи Красимир Вълчев.

Той коментира и кризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който иска да излезе извън структурата на БАН. Нядявам се да няма прекъсване на дейността, въпреки че "искат развод", каза Вълчев. В момента седем секторни министерства използват данните на института.

"Около 15 милиона лева бяха предвидени за научна дейност, но 10% са стигнали до НИМХ. Това е така, защото се отчита предимно научната дейност, а НИМХ не е типичният научен институт", посочи Вълчев, имайки предвид допълнителните средства, които правителството отпусна на БАН.

Той заяви, че за следващата година ще се търси самостоятелност на института в рамките на БАН. По време на следващото заседание на правителството ще се гласуват допълнителни средства. За БАН ще бъдат отпуснати половината от предвидените 65 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България