Наложително е изработването на концепция за противодействие

Министърът на отбраната: Държавата не е готова за хибридните заплахи

Ремонтът на МиГ-те не отменя реализацията в кратки срокове на проекта за нов боен самолет

Министърът на отбраната Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Засега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с хибридните заплахи. Все още липсват координирани политически и стратегически действия, отбеляза министърът на отбраната. Това каза във вторник министърът на отбраната Николай Ненчев в изказването си при откриването на новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски". Той очерта актуални рискове, сред които и свързаните с безпрецедентния бежански поток и с действията на т.нар. Ислямска държава.

За хибридните рискове предупреди още в началото на своята лекция днес и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Министърът на отбраната изтъкна, че е наложително да бъде изработена концепция за противодействие на хибридните заплахи, която, след като се хармонизира със съюзниците, да доведе до положителни резултати.

Министърът отбеляза, че би искал в разработването на концепцията на национално ниво да бъдат включени експерти от различни институции и научните среди, защото хибридната война е нещо особено специфично и засяга различни сфери. Според министъра в концепцията трябва да се дефинира хибридната заплаха, както и да се очертаят мерки за справяне с нея.

В изказването си пред присъстващите във Военната академия министър Ненчев подчерта, че усилията за възстановяването на летателната годност на самолетите МиГ-29 в партньорство с Полша по никакъв начин не би трябвало да снемат отговорността да се реализира в кратки срокове проектът за нов боен самолет за ВВС "от страна-доставчик, която е член на НАТО или поне на ЕС".

Попитан кога с Полша ще бъде подписан договор във връзка с поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, министърът каза, че ние сме финализирали клаузите по договора, от наша страна няма никакво препятствие той да бъде подписан "дори следващата седмица", но в Полша има процедури, които понякога отнемат време.

Той очаква още в рамките на този месец да получим два двигателя, за да бъдат спокойни ВВС, които и без друго, по думите му, са спокойни. "Преди малко разговарях с ген. Радев, каза, че имаме още два двигателя, които от днес буквално са на разположение, и още два ще бъдат отремонтирани, т.е. ще бъде увеличен ресурсът с наши средства", каза министърът.

По думите му първоначалната цена, която договарят с полската страна, е около 25-30 процента по-ниска от тази, която ни предлага Русия. Министърът добави, че тъй като Полша е страна от НАТО и ЕС, няма да платим ДДС, което означавало още 20 процента по-ниска.

Споделяне

Още по темата

Още от България