Министърът на отбраната на Египет призовава за протести "срещу тероризма"

Министърът на отбраната на Египет призовава за протести "срещу тероризма"

Египетският министър на отбраната Абдел Фатах ас Сиси призова египтяните да излязат в петък на масов протест, за да му "дадат мандат" да сложи край на "насилието и тероризма", съобщиха информационните агенции.

В реч на военна церемония министърът отхвърли обвиненията, че е предал сваления от власт президент Мохамед Морси и даде тържествено обещание, че ще се придържа към "пътната карта", която проправя пътя към промени в конституцията и произвеждане на нови избори до шест месеца.

Сиси допълни, че призивът към противниците на Морси да излязат на протести не е призив към насилие и подкрепи усилията за постигане на национално помирение. Той отбеляза, че армията единствено е изпълнила волята на народа, като е отстранила от власт Морси, когото не спомена по име, а го нарече "бившия президент".

Обръщението на министъра е равносилно на заплаха срещу "Мюсюлманските братя", заяви във Фейсбук заместник-председателят на движението Есам ел Ериан. Той нарече Сиси "лидер на преврата, който убива жени, деца и молещи се хора". "Вашите заплахи няма да попречат на милиони хора да продължат протеститеза връщане на власт на президента Мохамед Морси", добави Ериан.

Откакто армията на 3 юли свали от власт Морси, близо 100 души загинаха при улични сблъсъци между поддръжници на "Мюсюлманските братя" от една страна, и армията и противници на Морси, от друга.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят