Министърът на отбраната се надява, че догодина бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран

Министър Николай Ненчев

Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази надежда, чебюджетът за отбрана ще бъде актуализиран в рамките на следващатагодина.

Надявам се и вярвам, че бюджетът за отбрана ще бъдеактуализиран в рамките на следващата година и в крайна сметка щеуспеем в голяма част да изпълним нашите мисии и подготовка и даподдържаме Българската армия във висок боен дух, каза Ненчев вотговор на въпрос, след като във вторник проведе традиционната видеовръзка в навечерието на коледните иновогодишните празници с националните командири на контингентитени зад граница.

Попитан дали се подготвя нов План за развитие на въоръженитесили, тъй като сегашният изтича в края на 2014 г., министъръткоментира, цитиран от БТА, че се работи и вероятно през януари следващата годинаще имат готовност за това. Той обаче подчерта, че трябва да се вземе предвид фактът, че бюджетът за отбрана е орязан в сравнение с миналата година с близо 87 млн. лв.

Попитан за утилизацията на боеприпаси министър Ненчев посочи, че въпросът е приоритетен. Той изрази безпокойство, че има немалко количество мини в Горни Лом, които се налага да бъдат утилизирани спешно, но и че в складове на БА също се съхраняват боеприпаси с отпаднала необходимост. Ненчев посочи, че трябва да се намери форма и начин за тяхната утилизация и допълни, че вече е поставил въпроса в правителството, както и че ще се обърне за подкрепа от парламента.

Имаме нужда от съвременна линия, камери, които да са на високо ниво, които да започнат в кратки срокове да утилизират събраните в складовете на БА боеприпаси с отпадната необходимост, каза Ненчев.

Министър Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов и временно изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев проведоха традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските контингенти зад граница в навечерието на коледните и новогодишните празници. В момента страната ни има 152 военннослужещи в мисии зад граница.

Националният командир на екипа военни медици, с които участваме в операцията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, подполк. Кирил Ленгарски докладва, че обстановката в страната продължава да бъде напрегната и сложна - в северните части продължават да оперират екстремистките групи, а на юг продължава борбата с ебола. Той посочи, че моралното и психологическо състояние на българския екип е добро. По официални данни в Мали има осем потвърдени случаи на болни от ебола, като всичките са починали, а 258 случаи се разследват. Клиниката "Пастьор", която е под карантина, се очаква да заработи в края на януари. Изграден е и нов ебола център до границата с Кения.

Военнополитическата обстановка в Афганистан е напрегната и динамична, българският контингент изпълнява поставените му задачи, докладваха от националното командване на контингента ни в страната, който участва в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността. Отбелязани бяха усилията на президентската администрация на Афганистан за съставяне на национално отговорно коалиционно правителство.

От командването на контингента ни в операцията на НАТО "Актив Фенс" в Турция посочиха, че обстановката в района на мисията е без промяна. Основните дестабилизиращи фактори остават ИДИЛ и продължаващата гражданска война в Сирия. Отбелязан беше и големия брой бежанци, които пристигат в Турция.

Във видео връзката се включиха и военните ни в Босна и Херцеговина, които участват в операцията на ЕС "Алтеа", както и тези в Косово. Обстановката в Босна и Херцеговина в момента е спокойна, а в краткосрочен план вероятността за нарушаване на обществения ред и заплахи за сигурността на силите на ЕС са ниски, докладваха от командването на контингента ни. За Косово беше посочено, че обстановката в района на мисията остава без промяна, а КФОР продължава да оценява степента на заплаха в по-голямата част на Косово като ниска. Не е постъпвала информация и няма индикация за очаквана промяна за степените на заплаха в краткоосрочен план.

Споделяне

Още от България