Основен приоритет - "доверието и достойнството в армията"

Министърът на отбраната за бюджета: "Положението е трагично"

Няма категорични данни за съпричастност на българи към "Ислямска държава"

Николай Ненчев Сн. БГНЕС

"Положението е трагично". Така министърът на отбраната Николай Ненчев отговори в четвъртък на въпроса дали ще успее да убеди правителството и парламента да повишат бюджета за отбрана до 1,5 процента от Брутния вътрешен продукт (БВП).

"Тук наследството е ужасяващо. Много трудно ще приключим годината, в момента изготвяме бюджета за следващата година, пропуснати са огромни ползи от страна на правителството на Орешарски", заяви министърът в изказването си пред Годишната конференция по сигурността, организирана от Софийския форум за сигурност и БАН.

Не съм много голям оптимист в тази посока, но в никакъв случай не се отказвам, добави той. Ненчев ще продължи да настоява бюджетът за МО да бъде в заложените параметри и стремежът ще бъде в близко бъдеще той да достигне до 2 процента от БВП.

В момента българският бюджет за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка предвижда бюджетът да се движи приблизително в същите граници.

Ясна европейска и атлантическа интеграция, изравняване на стандартите на Българската армия спрямо тези на НАТО, превъоръжаване, бяха сред другите откроени от министъра приоритети. Ненчев каза, че с голямо безпокойство е установил, че за последните десет години са били изразходвани повече от 2 млрд. лева - голяма сума за България и за армията ни, но той не е намерил особени причини за удовлетворение от направеното.

Министърът заяви, че ще бъде безкомпромисен спрямо всеки опит да бъдат разпилявани средства и да отиват не по предназначение.

Ненчев оцени високо изготвената по времето на неговия предшественик визия "България в НАТО и в европейската отбрана – 2020", както и хората, работили по документа.

Иначе като свои основни приоритети министърът посочи доверието и достойнството в армията. Ненчев увери офицерите и войниците, че могат да разчитат на подкрепата му във всяко отношение.

Министърът отбеляза, че макар отскоро да е на поста и да е имал някои кратки срещи, той разбира, че достойнството е накърнено. Ненчев отново увери офицерите, че в негово лице имат категоричен застъпник занапред. Заставам зад всеки един от тях персонално, декларира министърът и добави, че ще се бори заедно с тях за авторитета и достойнството на армията, на офицерите, за честта на българския пагон.

Няма категорични и потвърдени данни за съпричастност на българи към "ИД"

Министърът на отбраната Николай Ненчев посочи, че няма категорични и напълно потвърдени данни за съпричастност на българи към "Ислямска държава". Ненчев каза това в отговор на въпрос дали е открито потвърждение на данните, които предишният министър на отбраната цитира, за съпричастност на българи към "Ислямска държава", дали има доказателства и дали Ненчев ще иска свикване на Съвета по сигурността по темата.

"След като изясня изцяло този въпрос, има само съмнения за това", каза министърът.

"Нямаме категорични, на 100 процента потвърдени данни за такива случаи", добави той и уточни, че първо трябва да изясни точно как стоят нещата и след това евентуално ще реши дали да поиска свикване на Съвета по сигурността.

Ненчев посочи "опасността терористични групи да проникнат на територията на България и да се опитат да възбудят заспали клетки, които могат да бъдат изключително опасни". По думите му, трябва да бъде направено възможното максимално да се ограничи възможността такива хора да проникват и да осъществяват дейност на територията на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?