Министърът на туризма настоява за по-евтини чадъри и шезлонги и за лято 2021

Министърът на туризма настоява за по-евтини чадъри и шезлонги и за лято 2021

По-евтини чадъри и шезлонги за плажуващите по родното Черноморие и през 2021 г. За това ще настоява вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, посочи самата тя в неделя пред Нова тв.

Мярката това лято е показала много добри резултати и плажовете са били пълни, каза още тя.

Проверка на Mediapool показа, че държавата ще опрости до 7.8 млн. лв. такси от концесионери и наематели на морски плажове за "Covid лято 2020". Това ще стане само при условие, че наемателите и концесионерите са намалили цените на чадърите и шезлонгите поне наполовина спрямо Лято 2019. 

В сряда правителството взе решение за намаляване размера на дължимите концесионни възнаграждения за 2020 г. по договори за концесия за морски плажове, по които са заплатени дължимите концесионни възнаграждения за 2020 г. преди 30.05.2020 г.

Тази опция беше една от антикризисните мерки на правителството в помощ на туризма. За да се възползват от нея, до 25 май тази година концесионерите и наемателите трябваше да подадат заявление, че ще намалят цената на шезлонгите и чадърите на пясъка с най-малко 50% спрямо цените от миналата година.

До тази дата това са направили 56 морски плажа. Те могат да се възползват от намаление на концесионната им такса или наемната цена. Например, ако ползването на шезлонг и чадър на плажа е било безплатно, то ще им бъде приспаднато 98% от концесионното възнаграждение. Ако са намалили цената с 50%, то ще им бъде приспаднато 49%.

Сработила е и мярката 60/40, която за туризма е 80/20. С нея са били спасени около 22 000 работни места при 600 работодатели в сектора.

"Амбицията ми е мярката да продължи до 1 май 2021 г., за да поемем и зимният сезон", каза Николова.

За субсидиране на седалки в чартърите заявления са подали 12 туроператора. Програмата ще продължи през 2021 и 2022 година.

За зимния сезон ще разчитаме както на българите, така и на туристи от съседните страни, които могат да дойдат с автомобил.

Споделяне

Още от Бизнес