Заради недоволството на фирми от бранша

Министърът на туризма очаква оставка от заместника си Бранимир Ботев

Николина Ангелкова, сн. БГНЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква заместникът ѝ Бранимир Ботев да се оттегли от поста си заради недоволството на много от организациите в бранша от назначаването му. Това съобщи Ангелкова в Пловдив при откриването на международна среща на туроператорите.

Бранимир Ботев бе назначен за зам.-министър, отговорен за туризма, през юли 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски и оцеля на поста си при служебния кабинет, за да получи нов мандат при сегашния кабинет на ГЕРБ.

От думите на Ангелкова стана ясно, че неговото оставяне на поста е станало по искане на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов и така той е получил преназначението от премиера Бойко Борисов.

Срещу Ботев обаче се обявиха редица организации в туризма.

В последните 15 месеца се върнахме много назад и отговорност за това носи именно Бранимир Ботев, заяви в четвъртък Любозар Фратев, председател на една от 18-те браншови организации, подписали се под декларацията срещу назначението му на поста.

Не са усвоени европейски средства. Има опасност повече от 8 милиона да се изгубят. Законът, който беше приет на 26-и март 2013-а година, така и не стартира. Той започна една ревизия на закона, в резултат на което не се приеха нормативните актове., заяви Фратев.

Ангелкова потвърди, че са наследени проблеми от предишното управление и обяви, че очаква Бранимир Ботев да се оттегли.

Той е единственият ѝ засега заместник. Министърът обяви, че ще има двама заместници, все още няма кандидат за свободното място.  Щатът на ведомството ѝ ще е от 120 души. Вероятно то ще се настани в сградата на закритото Министерство на инвестиционното проектиране, която е в центъра на София до Народния театър "Иван Вазов".

Администрацията в областта на туризма и експертите, които по времето на първия кабинет на Борисов бяха преместени в Пловдив, ще запазят работата си, тъй като в Пловдив Министерството на туризма ще има свой отдел или дирекция, обясни Ангелкова.

Междувременно Националният статистически институт обяви, че през октомври като цяло са намалели с 1.8 на сто пътуванията а българи в чужбина, но значителен ръст спрямо година по-рано бележат пътуванията до Франция, Германия, Великобритания и Испания.

В същото време с 1.9  процента са нараснали посещенията на чужденци в България през октомври спрямо същия месец на миналата година.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?