Министърът по еврофондовете бавно ще вдига налягането в системата

Министърът по еврофондовете бавно ще вдига налягането в системата

Да не прави резки революционни движения в системата за усвояване на еврофондовете, а да вдигне “бавно и внимателно налягането в системата, да не би някоя ръждива тръба да се спука“, обеща избраният в четвъртък нов министър по еврофондовете Томислав Дончев, който доскоро бе кмет на Габрово.

Малко преди това Народното събрание одобри структурните промени в правителството и Дончев стана министър без портфейл с ресор управление на средствата по европейските фондове. Решението бе взето без гласовете на БСП и ДПС и в него бе записано, че до месец Министерският съвет трябва да определи какви точно ще са функциите на Дончев.

Пред журналисти Дончев поиска поне 33 дни толеранс, за да са налице резултатите от работата му. Като първа задача той си постави добрия баланс между стриктния контрол върху еврофондовете и намаляване на бюрократичния товар. Новият министър се ангажира да запази и подобри диалога с Европейската комисия, да се разчитат бързо сигналите от Брюксел и изпращане на адекватна информация от наша страна.

Според него добър ефект в работата на служителите и то в кратки срокове ще настъпи "след като се облекчат процесите, съкратят се няколко срока в някои нормативни актове - най-вече постановления на Министерския съвет".

Заплащането на администрацията, работеща по европроектите, трябва да зависи от персоналните им заслуги и постиженията на дадено звено, смята Дончев. За 360 или 400 лева не може да бъдат привлечени експерти, които да поемат "тежките отговорности", допълни той . Според него текучеството в тази система е вредно и опасно, защото не може да се съхрани т.нар. институционална памет, на която европартньорите ни държат.

Отворен въпрос за санкциониращи правомощия

Дончев коментира, че остава отворен въпросът дали ще получи правомощия да санкционира при констатирани нарушения, но се изказа против това неговият пост да въвежда още един подпис във системата на съгласуване. Той обеща да въведе т.нар. теренно присъствие и експертите да са “там, където се доставя машината, където се строи пътят, детската градина или се полага водопровод“.

Това освен да препятства злоупотребите със средства, би премахнало и възможността за допускане на грешки, заяви министърът по еврофондовете.

По време на дебата за назначаването на Дончев в пленарна зала, който продължи час и половина, премиерът Бойко Борисов призна в отговор на критиките на опозиционните БСП и ДПС, че срещат проблеми с усвояването на европарите и че въведеният именно от тях начин на управление на фондовете е "по-добрият". В кабинета "Станишев” година преди края на мандата бе създаден вицепремиерски пост, който бе даден на Меглена Плугчиева, дотогава посланик на България в Германия.

"Коректното е, когато има нещо направено в правилна посока, да се признае. Минаха няколко месеца от управлението ни, установил съм, че този начин на работа е бил добър и го въвеждам сега. Защо да казвам, че е грешно", заяви Борисов и така отговори на въпросите на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев и на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан защо отново въвежда поста евроминистър.

В реплика към Местан Борисов обаче допълни: „Ако бях продължил тази ваша приемственост, щях да имам 7 спрени оперативни програми”.

Борисов подкрепи и предложението на лидера на ДСБ Иван Костов новият министър да има одитни и контролни функции, а на по-късен етап "да му се дадат и вицепремиерски функции”. "Усвояването на еврофондовете е единственото мощно финансово средство за излизане от кризата", заяви още Костов.

Той допълни, че министърът "трябва да може да предлага на правителството националните стратегически цели за финансиране чрез еврофондовете, да може да координира министрите и лично да гарантира изпълнението в срокове на големите проекти”.

Лидерът на ДСБ повтори позицията на депутатите от Синята коалиция, че е нужно и министърът да стане председател на съвета за управление на средствата от ЕС, както и да е принципал на агенция Одит на средствата от ЕС.

БСП не приема подхода “проба-грешка“

Сергей Станишев обаче коментира, че не е ясно какви ще са точно функциите на бъдещия министър. "Не мисля, че трябва да проверява на компютър коя програма на какво ниво е", допълни той. "Създаването на новия пост е стратегически въпрос дали в условията на икономическа криза страната ни ще успее да оползотвори средствата, които се отпускат от европейските фондове", посочи Станишев.

Той определи назначаването на Дончев като признание на ГЕРБ, че е допусната грешка с премахването на поста вицепремиер по еврофондовете.

Станишев заяви още, че не приема подхода "проба-грешка”. "Очевидно е, че координацията между министрите не функционира. По-същество е прекъснат диалогът между вицепремиера Симеон Дянков, който е натоварен с еврофондовете, и кметове на общини”, смята бившият премиер.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан отново попита премиера защо преди 8 месеца е отхвърлил създаването на министерски пост, който да отговаря за европрограмите.

Отговорът обаче дойде от зам-председателя на ПГ На “Атака“ Станислав Станилов, който заяви, че “когато еврофондовете бяха спрени, нямаше нужда от министър за тях. Като те се "отпушиха" - вече той е необходим“.

"Дали ще го признаете или не, основната причина да няма нарочен министър е безусловната ви вяра в магическите способности на финансовия министър”, заяви обаче Местан. По думите му Борисов е заложил на свръхцентрализация в управлението, а е нужна "свръхкоординация”.

Изчистен институционален конфликт на интереси

Костов от своя страна коментира, че с решението за нов министър се изчиства допуснатия институционален конфликт в управлението на европейските фондове.. Министърът на финансите, който отговаря за европейските фондове, от една страна е заинтересован от силна бюджетна позиция, а от друга усвояването на европейските фондове изисква максимално отваряне на съфинансирането от страна на държавата, за да "потекат" тези пари, коментира съпредседателят на Синята коалиция..

Според него този реален конфликт не е бил оценен правилно и възможностите на Министерството на финансите да се справи с проблема са били надценени.

В крайна сметка въпреки критиките на опозицията и с "неволното” объркване на зам.-шефа на Народното събрание от ДПС Христо Бисеров, който гласува първоначално "за" структурната промяна на кабинета, но след това се поправи, новият министър без портфейл бе избран с 130 гласа подкрепа, 56 бяха против, а 7 народни представители се въздържаха.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?