Министърът по еврофондовете въвежда "светофарен принцип"

Новоназначеният преди седмица министър за управлението на европейските фондове Томислав Дончев съобщи в сряда, че вече е разпоредил всяка европейска програма да бъде разделена по т.нар. светофарен принцип. В "зелена зона" ще попаднат проектите, по които средствата ще се усвоят до края на съответния програмен период. В "жълта зона" ще са рискови проекти, а в "червена" – високорискови, обясни Дончев.

Смисълът на нововъдението е да се прецени колко и какви средства могат вътрешно в рамките на една програма да бъдат преразпределени.

Министърът говори на съвместно заседание на парламентарните комисии по земеделие и гори и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. На същото заседание министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни, че надеждата е тази година Европейската комисия (ЕК) да позволи трансфера на средства от една мярка по европейска програма към друга, за която има повече кандидати, а средствата по нея са изчерпани.

Според министъра такъв трансфер може да се позволи и ако мярката не е отворена. След междинния доклад на ЕК по програмата САПАРД ще стане ясно дали ЕК ще позволи трансферите, посочи Найденов.

На заседанието двамата министри предоставиха информация за прилагането и изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., оперативната програма за развитие на сектора "Рибарство" 2007-2013 г., както и за предприсъединителната програма САПАРД.

Томислав Дончев посочи, че средният процент на разплащане по оперативните програми към март е 3.5 на сто, а в програмата за развитие на селските райони е около 10.

По програмата са подадени 10 819 заявления на стойност 4 млрд. 756 млн. лева. Одобрените заявления са на обща стойност 1 млрд. 458 млн. лв.

По програма "Рибарство" са отворени пет мерки, като договорените и одобрени проекти са 26. Едва 0.22 процента са изплатените средства, като извършените плащания възлизат на 242 000 евро. Сумата по сключените договори е 3 млн. 379 хил. евро., съобщи министър Найденов.

В периода 2001 - 2009 г. при прилагането на програмата САПАРД са одобрени и договорирани 3509 проекта, като общата стойност на субсидията е 1 млрд. и 375 млн. лв. Броят на проектите, които са изпълнени коректно и са изплатени, е 2602. Усвоеният ресурс по програмата е за 877 млн. 976 хиляди лв.

По програмата са регистрирани 483 измами, като дължимата сума заради нередностите, която трябва да се възстанови, е 205 млн. 598 хил. лв., отчете министър Мирослав Найденов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?