Министърка мюсюлманка в британското правителство подаде оставка заради Газа

Първата жена мюсюлманка в британското правителство подаде оставка в знак на протест срещу политиката на Лондон във връзка с кризата в ивицата Газа, съобщи Ройтерс.

Държавният министър на външните работи Саида Уарси през последните дни критикува в профила си в социалната мрежа "Туитър" всевъзможните оправдания за израелската офанзива в Газа.

В писмо до премиера Дейвид Камерън тя пише, че "повече не може да подкрепя" политиката на правителството.

43-годишната баронеса Уарси, която е от пакистански произход, стана съпредседател на Консервативната партия след парламентарните избори през 2010 г., и беше първият министър с мюсюлманско вероизповедание в британското правителство (без портфейл), но през 2012 г. беше назначена за държавен министър във "Форин офис", което някои наблюдатели изтълкуваха като понижение.

Уарси е и държавен министър по въпросите на вярата и общностите в Министерството на общностите и местната власт и все още не е ясно дали е подала оставка и от този пост.

Въпреки че британското правителство многократно призовава за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, премиерът Камерън беше подложен на критика от лейбъристите заради отказа си да признае, че действията на Израел в Газа са непропорционални.

Споделяне

Още от Свят