Министърката на отбраната на Япония подаде оставка

Томоми Инада

Японската министърка на отбраната Томоми Инада подаде оставка след поредица от обвинения заради прикриване на всекидневните доклади за японските войски, разположени в Южен Судан в миротворческия контингент на ООН, съобщиха агенциите. Оставката е тежък удар срещу правителството на премиера Шиндзо Абе, чийто рейтинг стремглаво пада след серия от скандали.

Оставки са връчили също главният секретар в министерството на отбраната Тецуро Курое и началникът на генералния щаб на въоръжените сили генерал Тошиа Окабе, съобщи ДПА, като се позова на агенция Киодо.

Твърди се, че Курое стои зад инициативата да бъдат скрити от обществеността фактите от всекидневните доклади, които показват, че миротворците са изложени на значителни опасности в Южен Судан.

Инада - консервативна довереничка на премиера Абе, някога бе смятана и за негов вероятен наследник. Министърът-председателят съобщи, че е приел оставката ѝ, поднасяйки извинения на японския народ. Абе обеща също правителството да направи всичко възможно за гарантиране на сигурността на страната и на нейното население.

Абе възложи на министъра на външните работи Фумио Кишида да поеме по съвместителство и ресора министър на отбраната до 3 август, когато ще обяви още промени в правителството.

Премиерът се надява с тези промени да подобри рейтинга си, който е паднал под 30 процента в социологическите проучвания.

Япония изпрати войници в Южен Судан през ноември 2015 г. веднага след като управляващата коалиция прокара закони, позволяващи на военните да участват във войни в чужбина за първи път след Втората световна война. Критиците настояват, че законите нарушават пацифистката конституция на страната.

Споделяне

Още от Европа