Докато ЦИК умува дали със снимка от мобилен телефон могат да се променят протоколите

Министерският съвет обяви обществена поръчка за копирните машини за вота

Министерският съвет обяви обществена поръчка за копирните машини за вота

Министерският съвет откри процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на доставчик на техника за копиране и отпечатване на изборни книжа (протоколи на секционните избирателни комисии) за нуждите на секционните избирателни комисии за изборите през май. Заповедта за процедурата е издадена от главния секретар на МС Росен Желязков.

Кандидатите могат да подават документи в 7-дневен срок след обявяването на заповедта на интернет-страницата на Агенцията за обществени поръчки.

Общият брой на копирната техника е 12 300. В него е включена и техниката, необходима за нуждите на МВнР за секциите в чужбина. Критерий за оценка на подадените оферти е най-ниската предложена цена.

За обществената поръчка не е взето под внимание становището на ЦИК, което комисията така и не успя да даде повече от две седмици. Централната избирателна комисия не може да реши какъв отговор да даде на Министерския съвет за параметрите, които администрацията трябва да спазва при поръчка на станалите вече прословути копирни машини.

Техниката бе вписана като изискване в Изборния кодекс, за се размножават протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) в деня на вота. Копия от тях с подпис и печат от ръководствата на СИК ще получават всички участници във вота от застъпници за партии до наблюдатели.

Заради неясните изисквания на Изборния кодекс администрацията на Министерския съвет трябваше да поиска допълнителни указания от Централната избирателна комисия. Тъй като в закона, уреждащ вота, е записан терминът "ксерокопие", от МС поискаха тълкувание от ЦИК да кажат дали според тях това е копие, направено от конкретна марка техника, или не. От администрацията, която ще подготви и организира обществената поръчка, поискаха да получат гаранция, че е нужно да осигурят "фотокопия на хартиен носител", за да придвижат по-скоростно документацията.

Освен това от МС поискаха от ЦИК да изясни имат ли някакви конкретни желания за техниката.

Вместо да действат оперативно обаче от комисията повече от десет дни не отговарят по същество на въпросите. Дори след изслушване на експерти от БАН и ТУ - София комисията пак не взе решение, а нейните членове разсъждаваха по темата "Дигитално устройство ли е мобилният телефон с камера и дали ако камерата на телефона снима протокола, може ли да се подправи снимката, преди да се принтира".

Безплодните разговори и липсата на произнасяне от страна на ЦИК на фона на оставащите 42 дни до изборите спъват администрацията, която трябва да организира обществената поръчка, купуването и доставянето на 12 000 машини, които не съществуват на склад в България. По тази причина от МС обмислят без становище на ЦИК да поръчат на своя глава най-евтините възможни копирни машини.

"Отказахме се от идеята да мислим различни варианти, защото просто нямаме време, а и никой не си прави илюзията, че тези машини ще се ползват повече от веднъж. Затова обявяваме обществена поръчка с най-елементарни изисквания, за да могат да кандидатстват и вносители на не толкова качествена техника, поръчваме и купуваме, без изобщо да се съобразяваме с ЦИК", обясниха от администрацията на МС. Оттам допълниха, че комисията повече политиканства, отколкото да взема решения.

По тази причина от Министерския съвет обясниха, че са обявили обществена поръчка и са преценили, че има реална възможност да се купи техника с мастилено-струйно отпечатване, а не с лазерно. "По този начин ще печатат на стандартни листове А4, а не на някакъв измислен формат, консумативът за краткосрочно ползване ще е по-евтин и на практика ще отбием номера", обясниха още запознати.

Според администрацията копирните машини няма да са годни за ползване дори за изборите за европейски парламент. "Вероятно веднага след вота ще разчитаме да се промени Изборният кодекс с нещо по-разумно", заявиха от МС.

Споделяне

Още по темата

Още от България