Министерства и агенции да напускат центъра на столицата

Министерства и агенции да напускат центъра на столицата

Да се изгради цялостен многофункционален комплекс за административни обществено обслужващи дейности извън центъра на столицата. Това предложи премиерът Сергей Станишев на откриването на предизборната кампания на БСП в София.

На сбирката дойде елитът на БСП, членовете на предизборния щаб на кандидата Бриго Аспарухов, заслужили и позабравени столични партийни дейци отпреди двайсет и повече години, червени министри, депутати и леви активисти. Срещата бе в хотел „Кемпински Зографски”, по ирония предпочитано място на срещи на бивши и настоящи дейци от „тихия фронт”, към който принадлежеше в продължение на години червеният кандидат-кмет. Бриго Аспарухов обаче уточни пред присъстващите, че кампанията се открива именно от това място, защото е най-високото в София и от него се виждат и хубавото на града, и проблемите му.

Предвижда се комплексът от сгради да се построи на терен на Министерството на отбраната на бул. "Цариградско шосе", след Четвърти километър, продължи да развива идеята си министър-председателят. На това място можело да бъдат  настанени до пет министерства и две-три агенции. Станишев допълни, че общата застроена площ ще бъде 500 хиляди квадратни метра без гаражите и другите спомагателни площи. В комплекса може да има и офиси на банки, магазини и заведения.

При реализация на подобен проект щял да се реши проблемът с движението в централната част на София.

Според премиера новият административен комплекс ще се изгради чрез международен конкурс, за да се намери най-интересното градоустройствено решение. Той смята, че е разумно финансирането да стане чрез публично-частно партньорство, като държавата предостави терена за изграждането на комплекса.

Подробностите, които разкри премиерът, подсказаха, че идеята за местене към периферията на града на част от централната администрация не му е хрумнала в навечерието на откриването на предизборната кампания за местните избори. Самият Станишев потвърди това наблюдение, като каза пред събралите се в неделя съпартийци и участници в екипа на кандидат-кмета Аспарухов, че месец и половина експертна група работела по тази инициатива.

Така за втори път в последно време Станишев лансира публично идея, за която става ясно, че още преди да я огласи, над нея вече се работи усилено. Така стана и с предложението му да се създаде Национална агенция по сигурността, изказано преди няколко месеца. Още докато то получаваше публичен образ, стана ясно, че експерти работят по него.  

В неделя премиерът заяви още, че не му е известно за последните 17 години да е построена една публична сграда в София. Според него София трябва да има в 21-ви век модерно градоустройствено решение, което да бъде и марка на столицата.

Убеден съм, че ако кандидатът на БСП за кмет на София Бриго Аспарухов получи нужната подкрепа от гражданите на столицата, много от острите проблеми, които ежедневно тормозят хората, ще бъде решени по-бързо, по-успешно, добави председателят на БСП Сергей Станишев.

Кандидатът на БСП за кмет на столицата посочи, че тук и днес ще дадат тон и ще убедят своите съграждани, че искат и ще правят за тях всичко, което могат и което досега не е направено. Трябва да покажем нов подход в разговора за София, да мислим върху това как да решим проблемите, а не само да ги коментираме, каза Бриго Аспарухов.

Споделяне

Още от България