Министерствата крият раздаваните от тях бонуси, СДС пита премиера

МЗ и НЗОК са раздали 10 млн. лева стимули, правосъдното министерство – 400 000 лева

Министерствата крият раздаваните от тях бонуси, СДС пита премиера

Министерствата упорито крият раздаваните бонуси на служителите им и от СДС поискаха във вторник тази информация да им бъде предоставена от премиера Бойко Борисов. До искането се стигна след като сините са изпратили запитвания до всички министерства за изплатените бонуси през 2011 година, но изчерпателен отговор са получили само от Министерството на външните работи (МВнР).

Министерствата на здравеопазването, правосъдието и на образованието, младежта и науката са посочили само общите суми, но разпределението по длъжности се оказало “свещена лична тайна“. Министерството на отбраната е отговорило, че не е раздавало допълнителни възнаграждения. МВР и Министерството на земеделието и храните изобщо не са си направили труда да отговорят, а останалите министерства са отказали да предоставят информация под предлог, че става въпрос за лични данни.

Здравното министерство е платило под формата на допълнително материално стимулиране през миналата година 5 236 618 лева, което при средносписъчен състав от 15 451 служители прави по 339 лева. на човек. От министерството са посочили, че 2 731 786 лева са били разпределени по вътрешни правила и 2 504 618 лева като награди.

След изнасянето на данните от здравното министерство изпратиха уточнение, че над 90% от тези 15 451 служители не са чиновници, а работят в Бърза помощ, Регионалните здравни инспекции, които осъществяват контрол в здравната система, както и в домовете за деца, в психиатрични болници и в кръвните центрове.

“Средната заплата на тези хора е 580 лв. Министерството на здравеопазването счита, че еднократно материално стимулиране в рамките на годината средно с 339 лв. при тези условия за някои от работещите, като хората в спешната помощ, психиатричните болници и детските домове, дори е ниско“, заявиха оттам.

В НЗОК пък са били разпределили като бонуси 4 104 491 лева, което при 2700 служители прави по 1520 лева на човек. “Как здравеопазването става по-добро с почти 10 милиона лева за бонуси“, попита синият депутат Ваньо Шарков.

МВнР например е разпределило между служителите си общо 516 472 лв. през 2011 г. като е предоставило справка за раздадените средства.

Министерството на образованието са отговорили, че са раздали 43 081 лева, а Министерството на правосъдието – 394 312 лева.

От СДС коментираха, че всеки, който върши работата си съвестно и има добри резултати, трябва да получава адекватно възнаграждение за постигнатите цели. Според сините обаче е въпрос на политическа почтеност дали това трябва ли това да става в условията на финансова криза и безпрецедентно ограничаване на бюджетните разходи и скрито от обществото.

Тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ трупаше излишъци, които след това се раздаваха непрозрачно или се разплащаха услуги на приближени до управлението фирми. Днес излишъци няма, има бюджетен дефицит и съкращения на администрация, но пък се раздават постоянно бонуси“, заяви Шарков.

Според сините, когато министрите мълчат, премиерът трябва да отговори на няколко въпроса: “Защо получените възнаграждения в министерствата са тайна, щом са заслужено изработени и са награди за добре свършена работа? Как може да се говори за прозрачно управление, щом пари се раздават не като заплати, а като бонуси и то не коледни, а за всеки месец или тримесечие? Антикризисна мярка ли е раздаването на възнаграждения извън основните трудови? Укриването на разходите за плащания по министерствата помага ли на българските граждани по-лесно да понесат последствията от икономическата и финансова криза?“

Липсата на отговори означава, че откритото и прозрачно управление на ГЕРБ е като социално отговорното на тройната коалиция. В парламента има безделници, които мълчат и не участват в дебати, а в министерствата е пълно с безброй тайни празници в чест на неефективната администрация“, коментира Шарков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?