Министерствата задлъжнели към столичното парно, битът вече плащал по-редовно

Министерствата задлъжнели към столичното парно, битът вече плащал по-редовно
Увеличават се дълговете на държавната администрация и на стопанските потребители за парно, докато битовите потребители са започнали да си плащат по-редовно сметките към “Топлофикация-София“. Това отчете дружеството в сряда по време на заседание на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, която обсъди готовността на топлоснабдителните дружества за зимния сезон.

С 3 % са намалели плащанията от държавните институции към столичното парно спрямо миналата година по това време, каза шефът на дружеството Петко Милевски. Почти всички министерства ни дължат пари, освен МВР, допълни той. Надеждата му е, че “в края на годината, когато получават приходите си, голяма част от тези задължения да бъдат изплатени”.

Битът остава най-големият длъжник на топлофикацията, но събираемостта на сметките от домакинствата е нараснала с 5-6 % от миналата година насам.

В края на септември "Топлофикация-София" има пасив от 6 млн. лв., като до края на годината се очаква дефицитът да стане 20 млн. лева. Милевски прогнозира, че през март следващата година дружеството може да има почти нулева задлъжнялост.

Според Йорг Золфелнер, мениджър на ЕВН, която притежава пловдивската топлофикация, плащането на бита ще се повиши, когато клиентите повярват в работата на дружествата и в работата на фирмите за топлинно счетоводство. Това частично може да се постигне с подобрение на фактурите за парно отопление, така че да са по-разбираеми, стана ясно от думите му.

Към 30 септември има тенденция за подобряване на финансовото състояние на топлофикациите, заяви пред депутатите председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Анализ на комисията също отчита тенденцията за намаляване на плащанията от държавни и стопански потребители, но според него се задълбочават борчовете на бита.

Според Семерджиев подобряването на финансовото състояние на дружествата се дължи на това, че са оптимизирали разходите си и са намерили начини за увеличаване на приходите от дейността.

“Считаме, че много положителен фактор е овладяването на цената на природния газ”, каза той. Ефект дала и надбавката, която ДКЕВР дава на дружествата за произвежданата от тях електроенергия.

Дружествата имат ограничени свободни ресурси и оборотни средства за погасяване на задълженията си към “Булгаргаз“ за доставеното гориво, посочи Семерджиев.

Шефът на обществения газов снабдител Димитър Гогов заяви, че са налични всички количества природен газ, договорени за този отоплителен сезон. Той обаче изрази дежурните през последните няколко години притеснения от това, че клиентите на “Булгаргаз“ не са финансово обезпечени.

По данни на "Булгартрансгаз", при нужда от газовото хранилище в Чирен могат да бъдат изтеглени 418 млн. куб. метра природен газ, което ще покрие нуждите на страната за около 100 дни.

Споделяне

Още от Бизнес