Министерство на културата обеща да помага и на независимите творци

Министерство на културата обеща да помага и на независимите творци

Фонд "Култура" към Министерството на културата вероятно ще бъде преструктуриран, за да подпомогне независимия творчески сектор, който пострада тежко от антивирусните мерки на правителството.

За това са се разбрали представители на независимите културни организации и творци и министърът Боил Банов. Във вторник те се срещнаха за втори път виртуално, за да обсъдят мерките за подпомагане на творците и организациите, които не получават финансиране от държавата. До три дни ведомството трябва да представи и предложенията си как да се финансират специалните програми за независимия сектор, както и конкретни програми за това.

Разговорите за търсене на решение за подпомагане на независимите културни организации и творци се водят от миналата седмица, а междувременно във фейсбук започна кампания в подкрепа на независимия културен сектор, в която се включиха редица творци.

Допълнителните средства може да се осигурят от бюджета, както и от преструктуриране на европейските програми. Заради кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, Европейската комисия позволи неусвоени средства от европейските програми да се ползват за справяне с последиците от антивирусните мерки.

Преди няколко дни представители на независимия културен сектор разпространиха резултатите от анкета, проведена сред частни организации и независими творци за загубите им от кризата. До момента те се изчисляват на 700 000 лева, а ако ограниченията за масови събирания, които спряха и работата в тази сфера, продължат до средата на годината, загубите биха достигнали 6.7 млн. лева. А ако настоящата ситуация продължи до края на годината, загубите се изчисляват на над 16.8 млн. лева.

Освен това артисти и организации смятат, че ще им трябва време да се възстановят от щетите, а без помощ от държавата, ще трябва да спрат да работят.

Мярката държавата да плаща 60 на сто от заплатите в пострадали от ограниченията фирми не може да се приложи за независимите артисти и организации, защото там отношенията обикновено се уреждат с граждански, а не трудови договори, каквито се изискват за единствената към момента помощ от държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?