Министерството на Дянков проспа делото срещу Мургина

Министерството на Дянков проспа делото срещу Мургина

Оглавяваното от Симеон Дянков финансово министерство проспа началото на делото срещу бившата шефка на данъчните Мария Мургина и така пропусна възможността да се конституира като граждански ищец и частен обвинител, за да си потърси нанесените от подсъдимата щети.

Само преди ден вицепремиерът Дянков препоръча на колегата си Цветан Цветанов по-малко да говори и повече да работи.

След повече от година разследване, във вторник Софийският градски съд даде ход на делото срещу Мургина. Още в самото начало на заседанието магистратите потърсиха чиновник от Министерството на финансите, който да се конституира в процеса, но такъв не се появи, въпреки че ведомството на Дянков е било уведомено.

В съда се яви бившият директор на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Тя заведе граждански иск срещу Мургина в размер на 20 000 лева и се конституирана като частен обвинител в процеса.

Цолчовска има финансова претенция за нанесени неимуществени вреди, които Мургина ѝ е причинила. Цолчовска обясни пред съда, че е била подложена на стрес, изпаднала е в депресивно състояние, безпомощност и апатия, след като ѝ бил оказан психологически натиск от Мургина да напусна работата си.

Подсъдимата шефка на НАП се обадила по телефона на Цолчовска и я заплашила, че ако не освободи поста директор и не се премести като данъчна във Варна, ще я уволни дисциплинарно.

Това е едно от обвиненията, по които Мургина е изправена пред съда. Тя отговаря още за две престъпления по служба и за подаване на невярна декларация пред Сметната палата.

Мургина е на свобода с мярка за неотклонение "подписка". Процесът започна с разпит на трима от явилите се свидетели. Ако обвиненията бъдат доказани в съда, Мургина може да получи затвор от 2 до 10 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България