Министерството на икономиката очаква ръст на туристите от 8 - 12%

През започващия на 15 април летен туристически сезон България очаква между 8 и 12% ръст на чуждестранните туристи и на приходите, прогнозира Министерството на икономиката.

Според заместник - министър Димитър Хаджиниколов разполагането на военните самолети-цистерни на летището в Сарафово, които презареждат бойни самолети за удари срещу Ирак, няма да попречи на изпълнението на чартърните полети.

Той каза, че при срещите си с чужди туроператори по време на туристическата борса в Берлин към нас не са поставяни въпроси за бургаското летище и за анулиране на туристически записвания. Според него проблемите са за турските курорти, но българските хотелиери не трябва да разчитат на лоши прогнози и на дъмпинг.

Световната туристически организация не гледа на България като на рискова държава за чуждестранните туристи. При благоприятно развитие на кризата в Ирак за България се прогнозира, че след кратко изчакване ще настъпи период на масови записвания - най-вече на т.нар. записвания в последната минута (last minute).

Министерството на икономиката очаква да има увеличение на туристите от ЕС. Възможно е да има увеличение с 30% на туристите от Русия. Очакванията са за ръст на посещенията и от Украйна и други страни на ОНД при положение, че туристическите визи не поскъпнат и те се издават за срок от 24 часа. Хаджиниколов каза, че има готовност през този сезон да бъдат издадени 150 хиляди туристически визи.

За първите два месеца на годината общото увеличение на туристите в България е 5,3% спрямо същия период на миналата година. По отношение на зимния сезон, за периода декември 2002 - февруари 2003, се отчита увеличение на туристите от 11,4% спрямо същия период на предходната година.

През зимния сезон сме приели 420 391 туристи. Миналата година бе рекордна за туризма - страната посетиха над 2,9 милиона туристи, което е с 8,6% повече от 2001 г. От тях над 1,2 милиона са от Европейския съюз.

За реклама на туризма тази година държавата ще похарчи 4,5 милиона лева. За реклама т.г. бяха заявени 20 милиона лева, а за следващата година ще бъдат поискани между 18 и 22 милиона лева, каза Хаджиниколов.

В момента се прави детайлна програма как ще се рекламира страната пред чуждите туристи, предстои публикуването ѝ в Интернет. И тази година ще излъчваме рекламни клипове по Евронюз. Има инвестиционен интерес за изграждане на нови три курортни селища по Черноморието, като проектите са на стойност между 300 и 350 милиона евро.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?