След всеобща изненада от приемането и недоволство

Министерството на икономиката отменя наредбата за топлоподаването

Сметките за парно тази зима ще се изчисляват по старата наредба

Министерството на икономиката отменя наредбата за топлоподаването

Само седмица след публикуването ѝ и след като всички заинтересовани изразиха изненадата и недоволството си от нейното внезапно приемане в навечерието на зимата, Наредбата за топлоснабдяване ще бъде отменена и през този отоплителен сезон сметките за парно ще се изчисляват по старата наредба. Това обяви по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той оцени новата наредба, която бе публикувана в Държавен вестник на 29 октомври, като много по-справедлива от сега действащата и отрече обвиненията, че заинтересованите страни не са били информирани за направените промени.

Проектът на наредба бе поместен в сайта на министерството още през май тази година, всеки който е искал, е можел да се запознае, каза Стойнев. Най-голямата топлофикация - софийската, е била отлично запозната с промените в наредбата и е била съгласна с тях, добави министърът.

От софийската община обаче още миналата седмица обясниха, че не са против наредбата, защото общината е участвала в нейната подготовка, но са изненадани от закъснялото ѝ влизане в сила. От март представители на Министерството на икономиката и енергетиката, Столичната община, топлофикационните дружества и топлинните счетоводители водели преговори за промените, но работата на комисията в началото на есента изглеждала спряла. Без предупреждение от министерството са одобрили част от промените едва през октомври, но съветниците в София научили за това с публикуването на промените в наредбата в Държавен вестник.

Безпокойство от внезапната поява на наредбата и невъзможността да се съобразят веднага с нея изразиха и от топлофикационните дружества и от топлинните счетоводители.

Това, което е обезпокоило и накарало министър Стойнев да вземе решение за отмяната ѝ, са писмата от страна на Асоциацията на топлофикационните дружества и на топлинните счетоводители, че няма да могат за толкова кратък период да настроят софтуера си, обясни самият той. По думите му, за да бъдат спокойни гражданите и да не възникнат грешки и проблеми в отчитането на сметките, е по-добре наредбата да влезе в сила от следващия отоплителен сезон.

Председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай обяви, че самият той е бил изненадан, че наредбата е била публикувана, без предварително това да се обяви, и то в средата на обсъжданията на готвените промени в Закона за енергетиката. Аз също чух от директорите на топлофикационните дружества, че не могат да пренастроят софтуера си, добави той и призова към повече прозрачност при обсъждане на промени в сектора.

Кметът на София: Да не се политизира въпросът за сметките за парното

Призовавам министър Стойнев да не политизира въпроса засметките за парното на хората, коментирала столичният кметЙорданка Фандъкова, цитирана от пресслужбата на Столичнатаобщина в сряда, очевидно преди Стойнев да обяви решението си за отмяна на наредбата.

"След като цяло лято предупреждавах, че приемането на наредбата се бави, тя изненадващо влезе в сила със старта на отоплителния сезон. Моето притеснение продължава да бъде, че Министерството на икономиката и енергетиката сменя радикално начина на изчисление на сметките за парно, без да обясни на хората как промените ще се отразят на сметките им", допълва Фандъкова.

Обясненията и тревогите на топлинните счетоводители

По-рано в сряда тревогата си изразиха и топлинните счетоводители. На специална пресконференция представители на асоциацията на дружествата от бранша обявиха, че промените в наредбата са изключително ненавременни, защото се публикуват дни преди началото на отоплителния сезон. Те се опитаха да дадат някакви обяснения и прогнози за ефекта от наредбата, въпреки че, по думите им, и сами не знаят как ще се отрази тя на сметките. "Клиентите също не знаят какво да очакват и понеже никой друг не е провел разяснителна кампания, ще трябва това да направим ние", посочи Милена Стоянова, член на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство и управител на една от фирмите за дялово разпределение.

Промените в наредбата, ще доведат до това потребителите да плащат по-малко разходи за сградна инсталация, заяви тя, цитирана от БТА.

Промените предвиждат да се плаща енергията според реално инсталираната мощност, а не спрямо проектираната мощност на сградата, и ако има демонтирани радиатори, то разходите за сградна инсталация ще бъдат по-ниски, обясни Стоянова. Прогнозата и е, че при това положение хората, които живеят в топлофицирани сгради, но не ползват парно, ще плащат по-малко за сградна инсталация. Не е ясно обаче дали сметките на тези, които ползват енергия, няма да се увеличат.

Въведената в наредбата нова формула на изчисление на потребената енергия няма да доведе до изравняване на сметките за парно целогодишно, но ще се изравнят на 12 равни вноски месечните сметки за топла вода, уточни Милена Стоянова.

Сметките за отопление пък ще бъдат относително изравнени само през отоплителния сезон, прогнозира тя. Това ще означава, че за по-топлите зимни месеци (ноември, март, април) клиентите на топлофикация ще плащат по-високи сметки, отколкото досега, а за по-студените зимни месеци (декември, януари, февруари) - по-ниски. През летния период обаче, както и досега, няма да се плаща топлинна енергия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?