Министерството на икономиката предлага "Мадара"- Шумен да се преструктурира

Начинът да бъде спасен шуменският завод "Мадара" АД е дружеството да бъде преструктурирано, а не да се обяви процедура по несъстоятелност, каза министърът на икономиката Николай Василев по време на парламентарния контрол.

Той смята, че предприятито никога в този си вид няма да може да произвежда цели камиони, но то има своето бъдеще в производството на агрегати и резервни части.

Той припомни, че собственикът Валери Симеонов е предприел разделяне на дружеството на 7 ООД-та - различни цехове, където мажоритарният собственик запазва 80 на сто от акциите, а част от работниците и мениджърите получават 20 на сто от акциите. Тези цехове нямат задължения и биха могли да теглят кредити, обясни Василев.

Според него една процедура по несъстоятелност не би решила проблема, защото по сега действащия Търговски закон тази процедура вероятно ще продължи до 2007 г.

Депутатът от НДСВ Светослав Спасов посочи, че недоволството в предприятието продължава и причините са структурните промени, с които се обособяват 7-те ООД-та. Според него всеки от тези цехове може да решава колко души да работят в него, което означава че от над 500 работници могат да бъдат преназначени двеста.

Според него Симеонов прави преструктурирането, за да спаси себе си, а не на дружеството, защото ООД-та ще бъдат без задължения, а задълженията ще останат за цялото дружество "Мадара" АД.

Спасов поиска да се пристъпи към разваляне на приватизационната сделка като единствен възможен изход за спасяване на дружеството и намиране на стратегически инвеститор.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?