Министерството на инвестиционното проектиране се нанася на ул."Съборна" 1

БГНЕС

Два месеца след като правителството положи клетва новото Министерство на инвестиционното проектиране най-после има своя сграда, в която ще може да се нанесе. Правителството взе решение да даде етажи от сградата на ул.“Съборна“, където до неотдавна се помещаваше испанският културен институт "Сервантес", а преди това мисията на посолството на САЩ.

Ца целта Министерството на инвестиционното проектиране ще трябва да сключи договор с Агецнията за дипломатически имоти в страната, която е собственик на имота, е посочено в съобщението на правителството.

Ведомството на министър Иван Данов заработи официално едва на 22 юли след като влязоха в сила промените в Закона за устройство на територията, с които беше разделено на две бившето Министерство на регионалното развитие и благоустройството. С измененията бяха определени отговорността на двамата министри – на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране.

Министър Иван Данов обаче засега остава единственият в правителството, който няма заместници. Нещо повече по думите на Данов той е човек министерство, защото във ведомството все още няма назначен нито един служител, а му е дадена една стая и една секретарка от администрацията на Министерския съвет. Щатът на Министерството на инвестиционното проектиране е 125 души, съгласно устройствения правилник на ведомството.

Въпреки административните неволи министър Данов обясни преди време, че не е спирал да работи и да търси инвеститори за големи обекти. "Преговаряме с германски фирми за два тунела – под Шипка и под Петрохан. А международни компании проявяват интерес към строителството на магистрала "Черно море"и скоростния път Русе – Свиленград, каза министър Данов по време на едно от заседание на парламентарната комисия по регионална политика при обсъждането на промените в Закона за устройство на територията.

Под шапката на Министерството на инвестиционното проектиране преминаха Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия и кадастър.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?