Министерството на инвестиционното проектиране застава на входа и изхода на европарите

Иван Данов признава "някаква истина" в това, че неправомерно е вземал социални помощи от Франция

Министър Иван Данов, сн. БГНЕС

Създаденото за пръв път у нас Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) ще отговаря за устройственото планиране, жилищната политика, санирането на сградите, кадастъра, ДНСК и проектирането на европроектите. Това стана ясно от думите на министъра на инвестиционното планиране Иван Данов в петък пред БНР.

На практика новото министерство ще застане на входа и на изхода на европейските средства за инфраструктура, които за следващия програмен период са около 7 млрд. евро.

МИП беше създадено по настояване на ДПС и тръгна с фалстарт, след като първият номиниран за министър арх. Калин Тихолов бе принуден скоростно да се оттегли, тъй като името му е намесено в аферата “Дюнигейт” и скандалните застроителни планове на Царево и Несебър. По спешност бе заменен с проф. арх. Иван Данов, с когото са в един преподавателски кабинет в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В понеделник обаче “Биволъ” съобщи, че новият министър на инвестиционното планиране е ощетил френската социална система с 15 000 евро. Причината е, че Данов е получавал помощи за безработен, докато в същото време е бил преподавател в България и е въртял частен бизнес.

“Има в това нещо някаква част истина, но не е точно това, което се представи, и не е по начина, по който се представи”, каза Иван Данов в петък пред БНР, след като до момента нито той, нито някой от правителството е коментирал случая. "Днес ще се помъча да отговоря”, обеща министър Данов, но до 16.30 ч. в петък официална информация не е предоставена.

Данов даде да се разбере, че не е знаел, че получава социални помощи от Франция, защото след 2005 г. повече не бил ходил. Това обаче се разминава с документите, които разпространи “Биволъ”.

Премиерът Пламен Орешарски също не е взел отношение по скандала. Не е ясно и дали Франция е поискала от новия министър да възстанови неправомерно взетото обезщетение от близо 15 000 евро, както твърди “Биволъ”.

На входа и на изхода на европарите

Идеята за създаването на новото министерство на инвестиционното проектиране е да застане на входа и на изхода на европейските средства за инфраструктура за следващия програмен период. Те са в размер на около 7 млрд. евро, разказаха източници от ДПС пред Mediapool.

 

Големите европейски проекти остават в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като идеята е да няма сътресения в механизма на работа и да няма забавяне при изпълнението им, каза проф.Данов пред БНР. По думите му за по-малките ще отговаря Министерството на инвестиционното проектиране.

На практика обаче ведомството на министър Данов ще поеме проектирането по големите водни, пътни и железопътни проекти за следващия програмен период, както и тези, които общините разработват на базата на интегрираните планове за развитие, заявиха пред Mediapool запознати. Причината е, че към момента нямаме проектна готовност за тях, а новият програмен период започва от следващата година.

Липсата на готови проекти беше една от основните причини да се забави стартът на оперативна програма “Транспорт”, която вече набра добра скорост и в момента е единствената без риск от загуба на средства. Същото обаче не може да се каже за “Околна среда”, където отсъствието на готови проекти поставя под риск изпълнението на поети ангажименти от България към ЕС по отношение на водната инфраструктура и отпадъците.

Проф.Данов посочи пред БНР, че стойността на проектирането е относително малка - около 7% от строителната стойност на обекта. За големите инвестиционни проекти ,като например проектирането на жп линията София – Видин, обаче това е сума от 50 млн. евро.

Идеята е да се направи фонд от готови и значими за обществото проекти, които да чакат инвестицията, а не да се започва проектиране, когато се дадат средства, каза проф.Данов.

Той съобщи, че Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) ще мине на подчинение на неговото министерство. ДНСК е дирекцията, която въвежда изградените вече обекти в експлоатация и следи за незаконното строителство. По този начин новото министерство на ДПС на практика ще застане на входа и на изхода на европарите, като ще има и контрол върху търговете.

 

Санирането на сградите

Към новото министерство от МРРБ се прехвърля дирекция “Благоустройство и жилищната политика”, както и санирането на сградите, каза проф.Данова.

Обновяването на българските домове става с европейски средства и за следващия програмен период парите за това се увеличават десетократно спрямо настоящия, в който бяха заделени 50 млн. лв.

За да се ускори процесът по саниране на сградите, министърът на инвестиционното проектиране смята, че ще трябва да се направят промени в Закона за етажната собственост, както и още 82 други закона.

По думите на проф.Данов целта е да се облекчи инвестиционното проектиране, да се ускори процесът, да станат предвидими сроковете за реализация на една сграда, да няма отблъскване на инвестиционните интереси и европейските средства.

Министърът иска да се въведе “ролята на главен проектант, на който да се вменят големи права, но и големи отговорности”. Главният проектант ще трябва да поеме контрола върху процеса на проектиране и строителство.

Нова дирекция – привличане на инвестиции

В новото министерство ще има дирекция с работно наименование “привличане на инвестиции в строителството”, съобщи проф.Данов. По думите му нейната роля ще е да се улесни привличането на български и чужд капитал при равни условия.

Агенция “Пътна инфраструктура” няма да минава на подчинение на новото министерство, става ясно от думите на Данов.

 

Под негов контрол обаче ще е Агенцията по кадастър и геодезия, както и дирекция “Правила и нормативи за проектиране и строителство”, която ще се заеме със синхронизиране на българското законодателство в областта на строителството и на проектантската дейност със европейските изисквания.

Националният център за териториално развитие също ще бъде на подчинение на проф.Данов.

Все още обаче разделянето на МРРБ не е приключило заради пазарлъците между БСП и ДПС, научи Mediapool.

ДПС държат под шапката на новото министерство да отиде и проектната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”, която се занимава с проектирането на магистралите “Струма”, “Хемус” и “Черно море”.


Иван Данов обещава новото ведомство да не бъде с раздут щат. Министърът в момента формира екипа си и обещава да подбере професионалисти и хора от бранша. “Смятам да не се товари излишно бюджетът на страната с формирането на екип в това ново министерство, ще търсим други резерви”, каза проф.Данов, без да посочва какви.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес