В опит да оправдае съществуването си

Министерството на инвестицонното проектиране отчете разбягване на инвеститорите

В служебния кабинет най-вероятно няма да има наследник на министър Иван Данов

Сн. БГНЕС

Министерство на инвестиционното проектиране не успя да доведе нито един инвеститор за близо година откакто съществува. Напротив четиримата големи инвеститори, за които министър Иван Данов непрекъснато говори, но така и не назова поименно, са решили да замразят проектите си у нас. Един от тях дори се е отказал, като е предпочел Унгария за инвестицията си, а други трима изчакват, за да видят накъде ще задуха политическия вятър, като сред тях са тези за тунела под Шипка и магистралата "Черно море".

 

Това стана ясно от представянето на отчета на министър Иван Данов за свършеното за изминалата една година. Данов, който доби популярност с получените френски помощи като безработен, се опита да защити съществуването на безмисленото министерството, което беше създадено заради неразбирателството между БСП и ДПС и доведе до забавяне на редица инфраструктурни проекти – магистрали и пречиствателни станции.

 

Според източници на Mediapool президентът не планира да назначи министър на инвестиционното планиране. Въпросът все още не е решен окончателно. Със сигурност структурата ще продължи да съществува поне до съставянето на редовен кабинет, защото служебният няма право на законодателни промени.

 

Кадастър и устройствено планиране

 

Кадастърът и устройственото планиране са областите, в които има някакъв напредък през изминалата една година. Министър Данов отчете, че е успял да осигури 10 млн. лв. за продължаване на изработването на кадастралната карта на страната. Средствата отиват за 40 населени места.

 

Започнат е и процесът по обединяването на информацията по кадастралните карти, която сега е разпръсната в министерствата на земеделието и на инвестиционното проектиране и в Агенцията по вписванията.

 

Започнало е и създаването на подземен кадастър на подземната инфраструктура на базата на информацията на експлоатационните дружества. Липсата на такава база данни често е причина за забавяне на инвестиционния процес, отчете Данов.

 

С 39 общини са подписани споразумения за финансиране на заданията за създаване на общи устройствени планове, а с други 41 общини за подпомагане на изработването им.

 

Пакет законодателни промени

 

За наследниците си на поста, ако съществува такова министерство, министър Данов е подготвил пакет от нови закони и промени в нормативната уредба, които са готови на 90%.

 

Подготвени са Наредби за възлагане на обществените поръчки в строителството и проектирането, които допълват промените в Закона за обществените поръчки.

 

Подготвените законодателни промени са свързани с инвестиционното проектиране, като целта е подобряване на условията и привлекателността за инвестиции в страната, каза Данов. Експертите на ведомството му са написали Закон за градоустройството, Закон за строителството, които са изцяло нови закони и с тях се заменя сега съществуващия Закон за устройство на територията, нов Закон за кадастъра.

 

Написани са още нов правилник за противопожарна безопасност, наредба за енергийна ефективност, наредба за електронизация на проектантския процес, за въвеждане на национален стандарт за устойчиво строителство и устойчива архитектура.

 

До момента няма публикувани проектозаконите и наредбите за публично обсъждане.

 

Строителното министерство предлага също въвеждането на типов формуляр за издаването на разрешение за строеж и типов формуляр за строителна статистика.

Споделяне

Още от Бизнес