Министерството на културата намери пари и се издължи на театрите

Министерството на културата намери пари и се издължи на театрите

Министерството на културата е изплатило или започнало процедура по изплащането на дължимите суми за заплати и хонорари към софийските театри. Това съобщиха от министерството "в отговор на единични изявления в медиите през последните дни, в които погрешно и тенденциозно се твърди, че не са превеждани финансови средства".

В съобщението до медиите се казва още, че "няма и никога не е съществувала заплахата за затваряне или ограничаване на дейността на културните институти - театри, опера, филхармония, оперета и балет".

Според цитираните в писмото суми, на Народния театър "Иван Вазов" за месец октомври трябва да бъдат изплатени 17 380 лв. Служителите вече са получили аванси, а заплатите за месеца, възлизащи на 16 500 лв., били вече наредени и щели да се получат "в рамките на месеца", когато и общината преведе своята част, според договора за смесено финансиране.

В Националната опера и балет също са получили авансите си и очакват заплати до края на месеца, като размерът на дължимата сума е 52 хил. лв.

Разноските на Софийската филхармония възлизат на 114 хиляди лева, Държавният музикален и балетен център "Стефан Македонски" ще получат 144 хиляди лева. На театър "Българска армия" трябва да бъдат изплатени малко над 47 хиляди лева, на Сатиричния театър – почти 36 хиляди, толкова е дължимото и към Младежкия театър "Николай Бинев". Театър 199 очаква от правителството 71 хиляди лева, а Театралната работилница "Сфумато" – 24 хил. лв.

"Изразяваме възмущение от някои опити сред българското общество да се тиражират неверни и тенденциозни слухове, които не отговарят на истината и лесно могат да бъдат използвани за користни цели. Очакваме и ще работим за това сферата на изкуството и културата да не става заложник на лични амбиции и партийни интереси", се посочва в съобщението.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев заяви миналата седмица, че "има театри, в които заплати не са плащани от септември". А преди месец при публичния отчет за стоте дни от встъпването на власт министърът на културата Петър Стоянович обясни, че театрите се пълнели "прекалено много", което пък водело до увеличените плащания от страна на министерството.

Прессъобщението от културното министерство за извършените или наредените плащания бе получено ден след като от Съюза на артистите обявиха, че до дни театрите ще затворят в знак на солидарност със студентските окупации и антиправителствените протести в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?