Министерството на културата още няма реакция по решението на КС

От Министерството на културата все още нямат официална реакция по решението на Конституционния съд, с което бяха обявени за противоконституционни ключови текстове от Закона за културното наследство.

"Министерството на културата се запознава с мотивите на Конституционния съд и доколкото и както е необходимо ще предложим възможности да се реагира в така създалата се ситуация", бе единственият коментар на ресорния зам.-министър на културата Тодор Чобанов в сряда.

Обявените за противоконституционни текстове на практика обезсмислят целия закон, тъй като няма да се изисква официален документ за доказването на собственост върху културни ценности национално богатство и при невъзможност да се докаже собствеността притежателят им няма да става техен държател.

Чобанов обаче с охота коментира друга подготвяна промяна в Закона за културното наследство. Тя предвижда министърът на културата да може да предоставя паметници на културата като археологически обекти за управление от общините.

"Има два начина това да стане – през Министерския съвет по общия ред за всеки отделен случай, което е тромава процедура, или чрез разписването в Закона за културното наследство. Сега общините имат готови проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" за развитие на туристическа инфраструктура, но не могат да кандидатстват", обясни Чобанов.

Той каза, че 99% от археологическите обекти у нас са без акт за собственост. Той даде пример с "Царевец" и посочи, че много други археологически обекти са със същата участ. "Асеновата крепост е първият актуван обект и това стана съвсем наскоро. Повечето паметници на културата нямат акт, нямат скици, граници и т.н", обясни заместник-министърът.

"Ако спешно не се сложи ред, няма да можем да усвоим средствата по тази мярка и през следващия програмен период няма да получим увеличение на средствата по нея", каза Чобанов. За следващия програмен период се предвиждат 400 млн. евро, а сега са около 200 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?