Престъпна небрежност:

Министерството на образованието проваля европроект за ремонт на 10 гимназии

Заради безхаберие се губят над 9 млн. лв., а над 5000 деца ще продължат да учат при лоши условия

Министерството на образованието проваля европроект за ремонт на 10 гимназии

Министерството на образованието проваля европейски проект за над 9 млн. лв. за ремонт на 10 професионални гимназии, в които учат над 5000 деца. Причината е, че две години чиновниците на министър Сергей Игнатов не са си мръднали пръста да придвижат проекта, а са се сетили за него едва, когато е наближил крайният срок. За престъпната небрежност на чиновниците от МОМН се разбра в парламентарната комисия по еврофондовете при представянето на изпълнението на оперативна програма “Регионално развитие”.

Помолени за коментар защо са се забавили толкова много, от пресцентъра на просветното министерство изпратиха отговор, според който те нямат никаква вина за случая и едва ли не са дали всичко от себе си проектът да бъде изпълнен.

За начало загуба на близо 2 милиона лева

Управляващият орган на оперативна програма “Регионално развитие” вече е прекратил два от сключените договори с образователното министерство, става ясно от информационната система за еврофондовете ИСУН.

Единият е за професионалната гимназия “Мария Кюри” в Сливен за 894 хил. лв., която е трябвало да бъде ремонтирана до 7 март 2012 г., но това не е направено.

Другият прекратен договор е за гимназията по електротехника във Варна за 890 хил. лв. Той е трябвало да бъде изпълнен до 26 април 2011 г., което също не е направено, става ясно от ИСУН.

“Договорите с гимназиите във Варна и Сливен са пилотни за управляващия орган на ОПРР, за МОМН в качеството му на конкретен бенефициент с двете училища. Това е довело до много трудности при реализиране на дейностите както на ниво министерство, така и екипите за училищата по места. Въпреки това министерството е успяло да изпълни всички предвидени строително-монтажни работи в една от гимназиите по проектния фиш”, се казва в отговора на Министерството на образованието до Mediapool.

Управляващият орган по “Регионално развитие” обаче представи съвсем различна картина пред депутатите, като посочи, че “за съжаление поради липсата на административен капацитет Министерството на образованието не е успяло да изпълни проектите”.

Нагласен търг проваля проектите за още 8 училища

Пред провал е изпълнението и по още шест договора за ремонт на осем професионални гимназии, три от които в София, стана ясно още по време на заседанието на парламентарната комисия по еврофондовете.

Шансовете ремонтите за близо 6 млн. лв. да бъдат изпълнени са нищожни. Причината е, че Министерството на образованието е направило неуспешен опит за нагласен търг за избор на строител. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Първата поръчка за избор на строител е възложена на 3 януари 2012 г., но е прекратена на 13 февруари заради нарушение на Закона за обществените поръчки, тъй като Министерството на образованието е записало ограничителни условия в процедурата по търга (нарушение чл.25.ал.5 от ЗОП).

Така на 29 февруари 2012 г. е обявена втора поръчка за избор на строител за ремонта на осемте училища. Офертите са отворени на 2 април, но до този момент все още няма избран изпълнител, става ясно от регистъра за обществените поръчки и отговора на МОМН. В същото време в тръжната процедура е посочено, че ремонтите трябва да бъдат извършени от 1 юни до 15 септември.

Обществената поръчка за избор на строителен надзор пък е пусната едва преди няколко дни – на 3 май, като офертите ще се отварят на 4 юни. Това означава, че дори чиновниците от ведомството на министър Игнатов да изберат строител и той да започне работа на 1 юни ще трябва да работи в нарушение на закона, което е недопустимо по европейските правила.

Потърпевшите

Така осем училища ще останат потърпевши заради бездействието на просветните чиновници, които най-вероятно са взели солиден хонорар за управлението на проекта.

За професионалната гимназия по транспорт “проф. Цветан Лазаров” в Плевен са предвидени 1.44 млн. лв. Със средствата е трябвало да бъде направен ремонт и обновяване на учебния корпус, кухненския блок и столовата, учебните работилници, физкултурния салон и общежитието.

За професионалната гимназия по техника и мениджмънт “Христо Ботев” в Ботевград са предвидени 1.12 млн. лв. за ремонт и обновяване на общежитието.

За професионалната гимназия “Генерал Владимир Заимов” в Сопот са предвидени 1.15 млн. лв. Средствата са за ремонт и обновяване на училищния корпус, актовата зала, физкултурния салон, общежитието, столовата, както и ремонт на отоплителната инсталация.

За професионалната гимназия по механоелектротехника в Пазарджик са планирани 2 млн. лв. Те са за ремонт и обновяване на учебния корпус, физкултурния салон, работилницата, котелното помещение и външния тръбопровод.

За професионалната техническа гимназия “Д-р Никола Василиади” в Габрово са предвидени около 1 млн. лв. Те са за спешен ремонт и обновяване на два корпуса, които са в тежко състояние, актовата зала и училищните тоалетни, които са клекала, с които бяхме изтипосани в Европа и шумно протестирахме.

За трите училища в София са планирани 2.4 млн. лв. Те са за гимназията по електроника “Джон Атанасов”, гимназията по екология и биотехнологии “проф. д-р Асен Златаров” и гимназията по механоелектротехника “Никола Й. Вапцаров” за ремонт и обновяване на учебните им корпуси.

Загубените от Министерството на образованието пари ще отидат за други проекти

Успокоителното от тази престъпна небрежност на образователните чиновници е, че България все пак няма да изгуби парите. Те ще отидат за общински проекти по новата схема за общините – зелена и достъпна градска среда. Тя е с бюджет от 92 млн. евро, като средствата са събрани от провалени проекти и спестени пари от тръжни процедури по други схеми, обясниха от “Регионално развитие”. С тях ще се финансират проекти за паркове, градини, икономично улично осветление и други.

Споделяне

Още от България