Министерството на отбраната и “Елбит” се разбраха за развод по взаимно съгласие

Министерството на отбраната (МО) и израелската компания “Елбит системс” се разделят цивилизовано, след като българската страна едностранно прекрати договора за модернизацията на 18 хеликоптера Ми-17 и Ми-24 на въоръжение в българската армия. Поне това стана ясно от официалното съобщение на МО от понеделник, в което се изброява какво са се разбрали двете страни, за да се разделят по приемлив финансов начин. 

Според постигнатото споразумение МО получава всички проекти, свързани с ремонта и модернизацията, лицензиите за тяхното безвъзмездно ползване, както и произведената и закупена досега в процеса на изпълнение на договора техника и оборудване.

Споразумението предвижда още “Елбит системс” да върне на МО част от авансово получените суми.

В съобщението се казва още, че понеже хеликоптерите са от изключителна важност за оперативните способности на въоръжените ни сили, то “МО ще предприеме всички необходими действия, за да разполага в най-кратки срокове с ремонтирани и оперативно съвместими хеликоптери.”

Не са дадени подробности нито за размера на сумата, която трябва да върне “Елбит”, нито какви проекти и какви лицензионни права придобива МО от израелската фирма. 

Договорът с "Елбит системс" бе подписан на 2 декември 2005 година след оспорвана процедура, спирането ѝ, обжалването и след две решения на Върховния административен съд. Според графика за доставки един Ми-24 с възстановена летателна годност и удължен технически ресурс и два модернизирани вертолета Ми-17 трябваше да бъдат готови през 2006 година. Цената на сделката общо бе 57 млн. евро плюс 300% офсет. Израелците твърдяха, че нямат нужда от разрешението на руснаците, разработили хеликоптерите, за да извършат ремонта на двигателите, и ще минат без него. Оказа се обаче, че няма къде да извършат модернизацията.

До момента на разваляне на сделката ремонтирани и модернизирани хеликоптери няма. Сумата, която МО поиска от “Елбит” да върне, бе близо 12 млн. евро плюс 3 млн. евро неустойка за неизпълнението на договора. От съобщението, изпратено от МО, става ясно, че “Елбит” ще върне част от поисканата сума, но не се казва каква.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?