Министерството на отбраната и “Елбит” се разбраха за развод по взаимно съгласие

Министерството на отбраната (МО) и израелската компания “Елбит системс” се разделят цивилизовано, след като българската страна едностранно прекрати договора за модернизацията на 18 хеликоптера Ми-17 и Ми-24 на въоръжение в българската армия. Поне това стана ясно от официалното съобщение на МО от понеделник, в което се изброява какво са се разбрали двете страни, за да се разделят по приемлив финансов начин. 

Според постигнатото споразумение МО получава всички проекти, свързани с ремонта и модернизацията, лицензиите за тяхното безвъзмездно ползване, както и произведената и закупена досега в процеса на изпълнение на договора техника и оборудване.

Споразумението предвижда още “Елбит системс” да върне на МО част от авансово получените суми.

В съобщението се казва още, че понеже хеликоптерите са от изключителна важност за оперативните способности на въоръжените ни сили, то “МО ще предприеме всички необходими действия, за да разполага в най-кратки срокове с ремонтирани и оперативно съвместими хеликоптери.”

Не са дадени подробности нито за размера на сумата, която трябва да върне “Елбит”, нито какви проекти и какви лицензионни права придобива МО от израелската фирма. 

Договорът с "Елбит системс" бе подписан на 2 декември 2005 година след оспорвана процедура, спирането ѝ, обжалването и след две решения на Върховния административен съд. Според графика за доставки един Ми-24 с възстановена летателна годност и удължен технически ресурс и два модернизирани вертолета Ми-17 трябваше да бъдат готови през 2006 година. Цената на сделката общо бе 57 млн. евро плюс 300% офсет. Израелците твърдяха, че нямат нужда от разрешението на руснаците, разработили хеликоптерите, за да извършат ремонта на двигателите, и ще минат без него. Оказа се обаче, че няма къде да извършат модернизацията.

До момента на разваляне на сделката ремонтирани и модернизирани хеликоптери няма. Сумата, която МО поиска от “Елбит” да върне, бе близо 12 млн. евро плюс 3 млн. евро неустойка за неизпълнението на договора. От съобщението, изпратено от МО, става ясно, че “Елбит” ще върне част от поисканата сума, но не се казва каква.

Споделяне

Още от България