Министерството на отбраната не е открило изнесено към Сирия оръжие

Николай Ненчев: Изказванията на Путин за ядреното оръжие са обезпокояващи

Николай Ненчев, снимка БГНЕС

Министерството на отбраната е потърсило, но не е открило доказателства за изнасяне на оръжие от България към Сирия, съобщи министър Николай Ненчев пред БНТ.

През миналата седмица при експлозия по време на тестова стрелба с гранатомет на полигона в Анево загина американски гражданин. След инцидента от посолството на САЩ информираха, че тестът е бил по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия.

"Нямам никаква информация, че в България се е изпитвало оръжие за сирийската опозиция. Разпоредих служба Военна информация (военното разузнаване – бел.ред.) да извърши проверка и от там категорично заявиха, че няма никакви данни за подобни дейности. Министерството на отбраната не се занимава с търговия и продажба на оръжие", каза Ненчев.

Той коментира и информацията на "Ню Йорк Таймс", че в България може да бъдат разположени танкове, бронирани машини на пехотата и друго тежко американско въоръжение, за да се отговори на руската заплаха. Вестникът се позовава на свои източници в САЩ и НАТО.

"Към България не е изпращано официално запитване за разполагане на американска военна техника. Ако получим такова запитване, ще анализираме много внимателно това искане и тогава ще решим как да действаме", каза военният министър. Той съобщи, че предстои среща на НАТО и вероятно там ще се дискутира тази тема.

В същото време Ненчев коментира, че последните изказвания на руския президент Владимир Путин за увеличаване на ядрените ракети на Русия са обезпокояващи.

"НАТО е организация от свободни държави. Изказването на Владимир Путин, че ще увеличи ядрените ракети на Русия, е обезпокояващо", каза Ненчев. Според него към този момент няма пряка опасност за България, но армията трябва да е готова за отговор при евентуално нарушаване на въздушното или териториалното ни пространство.

Военният министър отново подкрепи генерал Шивиков, отбелязвайки, че това е един доблестен български генерал.

Той подкрепи идеите на БСП и Реформаторския блок за промяна в Закона за защита на класифицираната информация, които биха премахнали нуждата от автоматично напускане на армията при повдигане на обвинение за извършено престъпление. Сега офицерите са принудени да подават рапорт за напускане, защото при повдигане на обвинение им се отнема и допуска до класифицирана информация.

Реформаторите вече внесоха законопроект, който предвижда единствено да се снижава нивото на достъп, но не и да се отнема. Това ще даде възможност на военните да се защитават пред съда, без да им се унищожава кариерата.

Споделяне

Още по темата

Още от България