Министерството на правосъдието покри истината за скандала с гласуването в чужбина

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Министерството на правосъдието покри всички документи, които имат отношение към злополучния законопроект, забраняващ на българите в чужбина да гласуват. Ведомството отказа да предостави на Mediapool документацията, която би доказала или опровергала твърденията, че служебният министър Мария Павлова или нейните заместници са съгласували публикувания проектозакон.

Отказът да се даде информация е изпратен на 9 май, четири дни след встъпването в длъжност на новия правосъден министър Цецка Цачева. От нейния екип обявиха, че тя няма нищо общо с отказа да се предоставят данните, както и че отговорът е оформен от предходното ръководство.

В средата на април Mediapool изпрати запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация до Министерството на правосъдието да бъдат предоставени копия от всички документи, свързани с решението за публикуване за обществено обсъждане и предаването за съгласуване на Министерския съвет на публикувания законопроект. Уточнението в случая е важно, защото Мария Павлова твърди, че е имало два законопроекта, от които е публикуван само този, който не бил съгласуван с нея и заместник-министрите ѝ.

Отделно беше поискана официалната кореспонденция с президентството по този законопроект, ако има такава.

Според министерството почти цялата поискана информация е "обществена служебна информация", която няма самостоятелно значение. В отговора до Mediapool се допълва, че Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е въвел ограничение за предоставяне на подобни служебни документи.

Това не е така. На първо място законът постановява, че достъпът до служебна обществена информация е свободен. В него се казва, че може да бъде ограничено предоставянето на подобни документи, а не че е задължително. Още повече, че ЗДОИ изрично казва, че достъпът до служебна обществена информация не може да се ограничава при наличие на надделяващ обществен интерес. Подобен интерес в случая е повече е очевиден. Най-малкото, за да се види дали служебният министър на правосъдието е излъгала или не за подготовката на скандален законопроект. В началото на април вниманието на цялото общество бе фокусирано именно от тази тема.

На 4 април правосъдното министерство публикува законопроект за промяна в Закона за българското гражданство, с който се променя и Изборният кодекс. В него фигурираше очевидно противоконституционното въвеждане на задължителна 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. То на практика буквално би елиминирало от изборите повечето българи, които живеят в чужбина.

Първоначално Министерството на правосъдието обяви, че за всичко е виновен шефът на Съвета по законодателство в министерството Любомир Талев, Обяснението бе, че той е включил уседналостта в закона през главата на министър Мария Павлова.

Любомир Талев се разприказва и обясни, че става дума за идея, спусната директно от президента Румен Радев. Текстовете за уседналостта били написани лично от президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева – бивш конституционен съдия. Всичко било договорено на среща на "Дондуков 2" с участието на Румен Радев, Друмева и правосъдния министър Мария Павлова. Идеята била да се елиминира влиянието на гласовете от Турция и по-специално на тези, подадени за ДОСТ. Заради тези близо 20 000 гласа президентът бил готов да се забрани на един милион българи да гласуват.

Любомир Талев през цялото време казваше, че публикуванията законопроект е съгласуван с министър Мария Павлова и нейния екип. По-късно Румен Радев призна с половин уста, че уседналостта наистина е негова идея. Той не отрече, че служебната министърка е била наясно с желанието му. Само Мария Павлова продължи да упорства, че всичко това е направено без нейно съгласие. В края на краищата законопроектът бе оттеглен, поне засега.

Докато Министерството на правосъдието прикрива бившата министърка Мария Павлова, Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува връщането ѝ като следовател в Националната следствена служба. Тя е спрягана като евентуален наследник на Евгени Диков като шеф на следствието, след като той бъде избран за член на ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?